• Home
  • APIS prvo ‘nije imao uvjete’ za promatranje provjere potpisa, a sada kažu da će omogućiti uvid u potpise svakom zainteresiranom

APIS prvo ‘nije imao uvjete’ za promatranje provjere potpisa, a sada kažu da će omogućiti uvid u potpise svakom zainteresiranom

Saša Bilić, direktor APIS-a, agencije koja je provjeravala prikupljene referendumske potpise gostovao je u Dnevniku HRT-a. Rekao je da je provjeren svaki od 1,2 milijuna potpisa te da je to bio zahtjevan posao na kojem je radilo 60-ak djelatnika, a posao je odrađen za 20-ak dana.

“Potpisi su se provjeravali identičnom procedurom kako se radi pri izbornom procesu, korištena je aplikacija koja je dio informacijskog sustava DIP-a. APIS je imao uvid u registar birača te registar OIB-a”, rekao je.

Djelatnici APIS-a isporučili su Povjerenstvu važeće potpise, a to su oni kod kojih je OIB odgovarao imenu i prezimenu i koji su bili potpisani. Sve ostalo je bilo nevažeće, objasnio je.

Dr. Mato Palić za Narod.hr: ‘Izvješće o potpisima je nejasno i nepotpuno- Vlada ga treba nadopuniti’

Smatra da postupak provjere potpisa nije bio kompromitiran time što je neslužbena informacija da građanske inicijative nisu prikupile dovoljno potpisa u javnost procurila prošli tjedan. Zajamčio je da je svaki potpis provjeren, da su isporučeni rezultati vjerodostojni, točni te da je cijeli postupak rađen pod svim mogućim sigurnosnim uvjetima i uz poštivanje odredbi o zaštiti osobnih podataka.

Bit će omogućen uvid u sve potpise koji su proglašeni nevaljanima, i to na način da će Ministarstvo uprave otvoriti servis na svojoj web stranici preko koje će se zainteresirane strane moći prijaviti za provjeru potpisa.

“Kada dobijemo podatke o njima, to ćemo organizirati u najkraćem mogućem vremenu”, rekao je.

 

Izvor: narod.hr/HRT

Foto: Snimka zaslona