• Home
  • Bunjac za Narod.hr o informaciji da Sabor nema kontrolne liste za potpise Narod odlučuje: ‘Javnost ima pravo sumnjati da se radi o namjeri’

Bunjac za Narod.hr o informaciji da Sabor nema kontrolne liste za potpise Narod odlučuje: ‘Javnost ima pravo sumnjati da se radi o namjeri’

„To je slično aferi SMS, kad su sa samog Županijskog suda nestali dokumenti. Očito je da u Hrvatskoj jako često nestaju neki službeni dokumenti i sasvim sigurno javnost ima pravo sumnjati da se radi o namjeri, a ne o slučajnosti”, rekao je za Narod.hr zastupnik Živog zida Branimir Bunjac uoči saborske rasprave o Izvješću Vlade kojim je zaključeno da nije prikupljen dovoljan broj potpisa, komentiraući priznanje Sabora da ne posjeduje kontrolne liste potpisa za referendum.

Hrvatski sabor priznao da nema kontrolne liste za diskvalificirane potpise Narod odlučuje; Grmoja: ‘Nejasno je imaju li i potpisne knjige’

Branimir Bunjac se pri ulasku Sabor zadržao s volonterima GI Narod odlučuje koji su ga informirali o uništenju kontrolnih lista te ga pozvali da zaštiti pravo građana na referendum.

„Pa vi ste neprijatelji Andreja Plenkovića! Morate biti kao Tajani, njegovi prijatelji“ – našalio se Bunjac.

“Ovo je poput Afere SMS”

„Pravo naroda treba zaštiti. Ja sam išao na referendum o Europskoj uniji, moj narod je izglasao da hoće ići u EU, makar je referendum bio nepošten, bez javne rasprave, ali ja sam tu odluku prihvatio i živim s njom. Isto tako treba dozvoliti i svaki drugi referendum”,  kazao je Bunjac u razgovoru s volonterima.

(FOTO, VIDEO) Volonteri GI Narod odlučuje pozvali saborske zastupnike da odbace izvješće Vlade i raspišu referendum

Uoči sjednice klub zastupnika Mosta zatražio je od Sabora uvid u potpisne knjige i kontrolne liste, no međutim, Sabor ih je izvijestio kako ne posjeduje tražene dokumente. Zastupnika Bunjca upitali smo kako komentira taj nestanak dokumenata.

„To je slično aferi SMS, kad su sa samog Županijskog suda nestali dokumenti. Očito je da u Hrvatskoj jako često nestaju neki službeni dokumenti i sasvim sigurno javnost ima pravo sumnjati da se radi o namjeri, a ne o slučajnosti.“ – rekao je Bunjac.

“Apsolutno podržavamo pravo na referendum”

Živi zid apsolutno podržava pravo na referendum. Mi bismo liberalizirali to pravo: spuštanjem praga za broj potpisa na 2,5% birača, produljili bi rok za prikupljanje potpisa na mjesec dana i isto tako bismo dozvolili da se potpisi skupljaju bilo gdje – dakle, ne samo na štandu, nego kao za predsjedničke kandidate – da se može potpisati i doma, i na poslu itd.“ – poručio je Bunjac i dodao:

Ne treba se bojati svoga naroda. Ja vjerujem u hrvatski narod i vjerujem da će on uvijek odlučiti najbolje sam za sebe, a ako i pogriješi, uvijek postoji mogućnost ispravka. A ne da jedna vrlo uska skupina ljudi, koja možda stane u jednu prostoriju, nekih dvadesetak-tridesetak ljudi donosi dugoročne odluke za cijeli hrvatski narod i, kao što vidimo, radi se onda o samovolji i o slijeđenju stranih interesa, a ne o izvornom mišljenju građana.“

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona