• Home
  • DIP potvrdio da je elektroničko i internetsko glasovanje demokratski standard kojeg predlaže EU

DIP potvrdio da je elektroničko i internetsko glasovanje demokratski standard kojeg predlaže EU

Državno izborno povjerenstvo oglasilo se 10. srpnja priopćenjem kojim je potvrdilo kako Europska unija izmjenama Akta o izboru članova Europskog parlamentapreporučuje državama članicama uvođenje elektroničkog i internetskog glasovanja na izborima za Europski parlament.

DIP napominje kako se Odlukom Vijeća Europske unije, koju je prihvatio Europski parlament, novim člankom 4.a propisuje: “U izborima za Europski parlament države članice mogu predvidjeti mogućnost glasovanja unaprijed, dopisnog glasovanja te elektroničkog i internetskog glasovanja. Ako to učine, donose mjere koje će biti dostatne da se osobito osiguraju pouzdanost rezultata, tajnost glasovanja i zaštita osobnih podataka u skladu s mjerodavnim pravom Unije.”

Iz DIP-a pojašnjavaju kako iz navedene odredbe proizlazi kako države članice moguuvesti elektroničko i internetsko glasovanje uz zadovoljenje spomenutih uvjeta: osiguranje pouzdanosti rezultata, tajnost glasovanja i zaštita osobnih podataka.

Naglašeno je kako je Ministarstvo uprave nadležno za ocjenu potrebe usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s navedenim izmjenama europskog izbornog zakonodavstva te za zakonske promjene i dopune kojima bi se u Hrvatskoj omogućilo elektroničko i internetsko glasovanje za europske, a posljedično tome i za ostale izbore u Hrvatskoj.

U svojoj Odluci, Vijeće EU ističe dva temeljna razloga za uvođenje elektroničkog i internetskog glasovanja: olakšanje ostvarivanja biračkog prava i omogućavanje biračima s prebivalištem izvan domovine mogućnost izbora svojih predstavnika.

Europska unija na ovaj način potiče zemlje članice da prihvate dosegnute demokratske standarde, a koje predlažu i druge međunarodne institucije poput Vijeća Europe te Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Dok Europska unija i druge međunarodne organizacije potiču različite oblike glasovanja kao primjer visokog demokratskog standarda kojim se biračima olakšava i omogućuje ostvarivanje njihovog biračkog prava, Vlada RH, odnosno Ministarstvo uprave čiju nadležnost za usuglašavanje hrvatskog zakonodavstva s europskim ističe DIP, po tom pitanju ne radi apsolutno ništa.

Inicijativa o demokratizaciji i poboljšanju hrvatskog izbornog sustava dolazi od građana, mjerama koje predlaže inicijativa Narod odlučuje, a među kojima je iuvođenje dopisnog i elektroničkog glasovanja kao modernih demokratskih standarda kojima bi se uvelike poboljšali izborni procesi u Hrvatskoj.

Izvor: narod.hr

Foto: Fah, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr