• Home
  • Dr. sc. Hrvoje Pende: ‘Ustavni sud će prije ili kasnije morati dati svoje mišljenje ako Sabor ne raspiše referendum’

Dr. sc. Hrvoje Pende: ‘Ustavni sud će prije ili kasnije morati dati svoje mišljenje ako Sabor ne raspiše referendum’

Odluku Ustavnog suda da odbaci  zahtjeve i referendumske inicijative “Narod odlučuje”, komentirao je Radio Dalmaciji Hrvoje Pende iz inicijative.

‘Žao nam je što se Ustavni sud u ovom slučaju proglasio nenadležnim jer prije ili kasnije morat će dati svoje mišljenje ako Sabor ne raspiše referendum jer Sabor ne može sam odlučiti o tome, mora tražiti mišljenje Ustavnog suda. Najbitnije je da je 11 posto građana Hrvatske dalo svoj potpis za ovaj referendum i da se ovdje dogodilo kršenje Ustavom zajamčenog prava građana na referendum. Vlada je proizvoljno, arbitrarno poništila gotovo 40 tisuća potpisa za referendumom. To su učinili jer su gotovo 8 posto od onih preko 10 posto koje su proglasili nevažećima, svrstali u onu grupu ‘pogrešno ime, neispravan OIB, nečitki podaci, prekriženi podaci, nisu uneseni svi podaci’. Već ta formulacija dovoljno upućuje na sve malverzacije koje su oni u ovom slučaju učinili,‘ kaže Pende.

>(FOTO) Kako je Plenkovićeva Vlada 2018. ignorirala volju građana i ukrala referendum Narod odlučuje

>(VIDEO) Pogledajte konferenciju GI Narod odlučuje o rješenju Ustavnog suda

Podsjetimo, Ustavni sud objavio je danas odluku o tužbi Građanske inicijative Narod odlučuje o referendumu o promjeni izbornog sustava. Odbacili su ju i proglasili se nenadležnima,

Ustavni sud Republike Hrvatske, u sastavu Miroslav Šeparović, predsjednik, te suci Andrej Abramović, Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Snježana Bagić, Branko Brkić, Mario Jelušić, Lovorka Kušan, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić, Goran Selanec i Miroslav Šumanović, rješavajući o ustavnoj tužbi Građanske inicijative “Narod odlučuje”, koju zastupa Karlo Novosel, odvjetnik u Zagrebu, na sjednici održanoj 18. prosinca 2018. donio je odluku kojom je odbacio ustavnu tužbu Građanske inicijative “Narod odlučuje” podnesena protiv zaključka Hrvatskog sabora.

> Što je Narod odlučuje podnio Ustavnom sudu?

> (VIDEO) Prof. Podolnjak: ‘Ustavni sud treba naložiti da se čitav postupak provjere potpisa provede iznova i ovaj put učini transparentnim!’

> (VIDEO) Tvrtko Krpina iz GI Narod odlučuje: ‘Očekujemo da Ustavni sud zaštiti pravo hrvatskih građana na referendum’

GI Narod odlučuje očekivao je da će Ustavni sud zaštiti pravo građana na referendum– da će Hrvatskom saboru naložiti raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava ili ponoviti postupak provjere potpisa i omogućiti da u njemu sudjeluju promatrači GI Narod odlučuje.

Izvor: narod.hr/radiodalmacija