• Home
  • EU standardi traže, a Plenković sprječava nadgledanje brojanja potpisa za referendum

EU standardi traže, a Plenković sprječava nadgledanje brojanja potpisa za referendum

Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je zahtjev ministru uprave Lovri Kuščeviću u kojem je naglasila da potpise za referendum ne mogu provjeravati oni koji su taj referendum napadali – ministar Kuščević i premijer Plenković, odnosno Ministarstvo uprave i Vlada, stoga je proces provjere potrebno povjeriti neovisnom i nepristranom tijelu – Državnom izbornom povjerenstvu te u svrhu transparentnosti omogućiti GI Narod odlučuje nadgledanje svih aktivnosti provjere potpisa. EU standardi o referendumima kažu da se promatranje uvijek mora omogućiti za vrijeme prebrojavanja glasova.

“DIP je učinkovita institucija koja je pokazala da ima i tehničku opremljenost i ljude koji mogu brzo i učinkovito obaviti prebrojavanje potpisa. Ministarstvo uprave iznosilo je brojne optužbe koje nisu bile utemeljene. Ministarstvo koje je bilo pristrano tijekom organizacije i prikupljanja potpisa vodi proceduru brojanja. Smatramo da postoji određena netransparentnost i zato tražimo da DIP zajedno s APIS-om preuzme tu proceduru”, poručila je prije nekoliko dana u emisiji ‘ZIP’ na Z1 televiziji dr. Natalija Kanački iz inicijative Narod odlučuje.

> (VIDEO) Dr. Natalija Kanački iz Narod odlučuje: ‘Vlada odugovlači s provjerom potpisa, tražimo promatrače’ 

EU standardi o referendumima su jasni

Donosimo i citat Venecijanske komisije iz Kodeksa dobre prakse o referendumima, koja traži da promatrači budu prisutni kod brojanja potpisa (II.3.2.a-b.):

“a. Domaćim i stranim promatračima treba se u najvećoj mogućoj mjeri osigurati mogućnost sudjelovanja u promatranju referenduma.

b. Promatranje se ne smije ograničiti samo na dan izbora, već mora obuhvaćati i referendumsku kampanju te, prema potrebi, razdoblje registracije birača i prikupljanja potpisa. Ono se mora omogućiti radi utvrđivanja je li došlo do nepravilnosti prije, za vrijeme ili nakon glasovanja. Također, ono se uvijek mora omogućiti za vrijeme prebrojavanja glasova.”

Plenković podržava rad Venecijanske komisije, ali ne želi poslušati ove preporuke

Zanimljivo je da Plenković odbija poslušati preporuke Venencijanske komisije da promatrači budu prisutni kod brojanja potpisa. S druge strane podržava rad Venecijanske komisije, što se vidi iz podržavanja nekih ranijih poteza, a i više puta se susreo s njezinim predsjednikom.

Osim toga, i a Ustavni sud RH ima potpisan Protokol o oblicima suradnje s Venencijanskom komisijom.

>GI Narod odlučuje traži svoje promatrače na brojanju potpisa

Podsjetimo, GI Narod odlučuje prikupila je više od 400 000 potpisa građana za svako od dva referendumska pitanja, kojima bi se kroz 6 mjera uredio hrvatski izborni sustav te ovlasti saborskih zastupnika nacionalnih manjina.

> (VIDEO) Evo kako je Pupovac vratara Subašića upleo u raspravu o GI Narod odlučuje!

Nakon što se utvrdi vjerodostojnost i broj prikupljenih potpisa, Sabor može zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti predloženih pitanja. Ukoliko Ustavni sud potvrdi ustavnost pitanja (odluku je dužan donijeti unutar 30 dana od zahtjeva), započinje teći zakonski rok od 20 do 40 dana u kojemu se mora raspisati referendum.

> (VIDEO) Sabor u 23:23 završio raspravu o zahtjevu za referendum GI Narod odlučuje: Radin i Pupovc napali Podolnjaka!

Predstavnici GI Narod odlučuje ističu da je realan rok za raspisivanje referenduma mjesec rujan te traže od vladajućih da provedu proceduru i raspišu referendum kojega je zatražilo više od 400 000 hrvatskih birača.

Izvor: narod.hr

Foto: fah, montaža narod.hr