• Home
  • (FOTO) Održana uspješna tribina GI Narod odlučuje u Splitu: “Hrvatska ne može biti talac Plenkovića”

(FOTO) Održana uspješna tribina GI Narod odlučuje u Splitu: “Hrvatska ne može biti talac Plenkovića”

“Ministar Kuščević je na samom početku rekao kako referendum neće proći, nije dopustio promatrače kod brojanja potpisa, potpisne knjige su od Sabora do Apisa ili nestajale iz kutija ili se miješale – to znači da se sa potpisima nešto radilo”, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje na tribini u “Pripada li vlast narodu i tko nam krade referendum?”, održanoj u petak, u Splitu.

“Ministar Kuščević je lagao da prikupljamo potpise nakon roka, da su zahtjevi da se dopuste promatrači nepristojni i bezobrazni, da se smanjivanjem izbornog praga želimo ugurati u Sabor, da se izborni zakoni ne bi smjeli mijenjati referendumom – što je laž jer su to mnoge države napravile, da zagađujemo medijski prostor, da radimo cirkusijadu pred Ministarstvom. Mnoge stvari od jedne institucije ministra uprave koji bi morao biti neutralan”, rekla je Kanački.

Sanja Bilač: Odnosom prema referendumskoj inicijativi režim je pokazao i odnos prema naciji

Kanački je naglasila kako je GI Narod odlučuje na uvidu u potpise bilo rečeno kako se neće naknadno uvažiti oni potpisi za koje revizija GI Narod odlučuje utvrdi da su ispravni, odnosno da se radi o pogrešci APIS-a i Kuščevićevog Povjerenstva za provjeru.

Istaknula je kako Hrvatska ima najstroži zakon o referendumu u cijeloj Europi – u 2 tjedna je potrebno prikupiti 10% glasova.

Vlast nikad nije planirala referendum

“To samo znači da naša vlast nikada nije planirala da građani održe referendum. Sutra će možda postojati još jedno važnije pitanje, a nas se želi iz referenduma u referendum onemogućiti da ih održavamo. Zastrašujuće je kada se u Saboru priča da se zakon o referendumu mora postrožiti”, rekla je Kanački.

“Ministar Kuščević nije ministar 405 000 građana koji su potpisali za ovu referendumsku inicijativu. Nažalost, oni koji su potpise preuzeli, oni su određivali koji je potpis valjan, a koji nije, oni su određivali što će napraviti s potpisima”, istaknula je Kanački.

GI Narod odlučuje: Plenković je prevario birače, Sabor ih treba zaštititi od nedemokratskog i protupravnog postupanja Vlade

“Jedini referendum koji je prošao, a bio je iniciran od nas građana je referendum o braku 2013. godine – to je bila neviđena hajka – prvi referendum je izazvao je takve otpore vladajuće elite, gotovo svi mediji su stali na stranu protiv građanskog referenduma. Vlasti ne žele da se građani očituju o pitanjima koja su njima važna i za koja ne postoji konsenzus u Saboru. Prema analizi koju smo napravili nakon navedenog referenduma, gotovo 80% medija u RH je bilo protiv navedene referendumske inicijative za zaštitu braka. 12% je bilo za, a 8% ih je bilo neutralno”, rekla je Kanački.

Mogu li europske institucije pomoći?

Miljenko Marić, koordinator GI Narod odlučuje za cetinsku krajinu je poručio prisutnima da kada pobjede strah, osobito strah od svojih vođa, da će pobijediti. “Hrvatska ne može biti talac Plenkovića”, istaknuo je Marić.

“Onemogućavanje raspisivanja referenduma neuspjeh je Plenkovićeva režima jer broj potpisa pokazuje kako unatoč antireferendumskoj kampanji nisu uspjeli uvjeriti naciju u odbacivanje referenduma”, rekla je Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

U prepunoj dvorani u crkvi svetog Dominika u Splitu je bila prisutna volonterka GI Narod odlučuje koja je naglasila kako ni u jednoj potpisnoj knjižici za koju je bila odgovorna, nije bilo ni jednog krivotvorenog potpisa. Zanimalo ju je može li ovaj problem riješiti neka europska institucija.

Kanački je naglasila kako je inicijativa učinila sve što je u mogućnosti sa zakonima i Ustavom RH. Predali su tužbu Ustavnom sudu, DORH-u, poslali pismo saborskim zastupnicima. Istaknula kako je promjena izbornog zakona nužna. “Jasno je bilo tko je za narod, a tko protiv naroda i sjetite se toga na izborima”, rekla je Kanački.

 

Izvor: narod.hr