• Home
  • (FOTO) Provjerite kako su o Plenkovićevom gušenju referenduma GI Narod odlučuje glasali saborski zastupnici iz vaše izborne jedinice

(FOTO) Provjerite kako su o Plenkovićevom gušenju referenduma GI Narod odlučuje glasali saborski zastupnici iz vaše izborne jedinice

U petak, 15. veljače Hrvatski sabor prihvatio je izvješće Vlade o provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa građanske inicijative Narod odlučuje, a kojim je ustvrđeno kako građanska inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nisu ostvareni uvjeti za održavanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu.

Zanimljivo je pri tome kako su prisutni zastupnici SDP-a i HDZ-a zajednički podržali Vladino izvješće, osim zastupnika HDZ-a Steve Culeja koji se izuzeo od glasovanja.

HDZ i cijela ljevica – SDP, GLAS, SDSS i HNS glasovali protiv referenduma GI Narod odlučuje

Građanska inicijativa Narod odlučuje objavila je na svom Facebook profilu zastupnike po izbornim jedinicama koji su glasali protiv referenduma te podržali izvješće.

Vladino Izvješće temeljilo se na izvješću ministra uprave Lovre Kuščevića čije je Povjerenstvo bez nadzora ustvrdilo kako je oko 40.000 potpisa nečitko čime je smanjio broj valjanih potpisa na 99,12 posto od potrebnih 374.740 za prvo te 367.169 valjanih potpisa, odnosno 97,98 posto od potrebnih 374.740 za drugo referendumsko pitanje.

(VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘HDZ i SDP ukrali referendum da zaštite svoje privilegije’

Od 151 zastupnika u Hrvatskom saboru, u glasovanju su sudjelovala 123 zastupnika, te je njih 105 prihvatilo Vladino izvješće, 16 ih je odbilo, a 2 su bila suzdržana.

Konkretno, protiv Vladinog izvješća glasovali su 2 zastupnika Živog zida Branimir Bunjac i Ivan Pernar, tri zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović, 9 zastupnika Mosta Miro Bulj, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Robert Podolnjak, Ante Pranić, Marko Sladoljev, Hrvoje Runtić, Ines Strenja Linić, zastupnik Ivan Lovrinović (PH) i zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

Suzdržani su bili zastupnik Branko Hrg (HDS) i zastupnik Darinko Kosor (HSLS), a od glasovanja se izuzeo zastupnik HDZ-a Stevo Culej.

Svi ostali prisutni zastupnici podržali su Vladino izvješće.

Kuščević moralizira nakon prijevare s referendumom Narod odlučuje: ‘Tko se povezuje s aferom, nije mu mjesto u HDZ-u’

Narod odlučuje upozoravala na kršenja Ustava

Inicijativa je upozoravala cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa.

Prijevara skoro pola milijuna građana koji su u skladu s Ustavom zatražili promjenu izbornog sustava na referendumu

GI Narod odlučuje mjesecima je isticala kako su ispunjenje sve pretpostavke Zakona o referendumu (čl. 8f i 8h) – građanska inicijativa je pregledala i prebrojala sve potpise, a odbacila one za koje se moglo utvrditi da su dupli ili nepotpuni te je Hrvatskom saboru predano 405.342 valjanih potpisa za prvo referendumsko pitanje, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje, što znači da se referendum treba raspisati.

(FOTO) Kako je Plenkovićeva Vlada 2018. ignorirala volju građana i ukrala referendum Narod odlučuje

GI Narod odlučuje više je puta ponavljala kako je provjera vjerodostojnosti i broja potpisa izvršena bez potrebnog nadzora, a sumnje u samu vjerodostojnost provjere potpisa pojavile su se kada je javnost doznala da su kontrolne liste s navodno nevažećim potpisima uništene. Ministar uprave Lovro Kuščević tvrdio je da to nije točno, da su one pohranjenje u aplikaciji te da ih je u svakom trenutku moguće isprintati i omogućiti uvid u njih saborskim zastupnicima i referendumskim inicijativama.

Grmoja o GI Narod odlučuje: ‘Referendum je otet hrvatskim građanima’

Unatoč, zahtijevanju saborskih zastupnika da se to i učini, Ministarstvo uprave do glasovanja o izvješću Vlade nije omogućilo uvid u kontrolne liste budući da je, kako je tvrdila državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac, za tako nešto potrebna privola osoba čiji su potpisi proglašeni nevažećima – unatoč činjenici da te osobe, kao i saborski zastupnici, ali i referendumske inicijative, niti ne znaju da im je potpis proglažen nevažećim i zbog čega.

Kolinda Grabar-Kitarović o Narod odlučuje: ‘Da se dopustilo ljudima koji su htjeli pogledati valjanost potpisa, mislim da bi to koristilo i Vladi’

Ministar uprave Lovro Kuščević tvrdio je da pripadnici inicijativa nisu niti bili na sastanku u APIS-u, pokušavajući dobiti uvid u navodno nevažeće potpise, iako postoji i službeni zapisnika upravo s tog sastanka.

Izvor: narod.hr

Foto: Facebook Narod odlučuje