• Home
  • (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje u Zadru: ‘Uputili smo tužbu protiv vladajućih pučkoj pravobraniteljici’

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje u Zadru: ‘Uputili smo tužbu protiv vladajućih pučkoj pravobraniteljici’

Na Narodnom trgu u Zadru (ispred Narodnog muzeja Zadar) građanska inicijativa Narod odlučuje upravo održava konferenciju za medije.

Konferencija se održava povodom tužbe koju je GI Narod odlučuje uputila pučkoj pravobraniteljici.

Pratite uživo:

(VIDEO) Dr. Kanački: ‘Postupak provjere potpisa je kontaminiran – treba raspisati referendum’

Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje izvjestio je javnost da je inicijativa tužila Hrvatski sabor, Vladu i Ministarstvo uprave pučkoj pravobraniteljici jer su svojim nezakonitim odlukama o brojanju potpisa i nedopuštanjem promatrača doveli u pitanje ustavno pravo više od 405.000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma.

“Plasiranje neslužbenih laži u medije da nije prikupljeno dovoljno potpisa ponovo je potvrdilo da građani ne mogu imati povjerenja u Ministarstvu uprave, ministra Kuščevića, agenciju APIS IT i tzv. Povjerenstvo – one koje je ministar Kuščević sam, bez zakonske osnove, angažirao za brojenje potpisa.

GI Narod odlučuje je prikupila 30.000 potpisa građana više od potrebnog broja. Premijer Plenković i ministar Kuščević odbijaju te potpise i tvrde da ti građana zapravo nisu dali potpise, da ne žele referendum. Tvrde da se više od 30.000 odraslih građana ne zna potpisati ili prepisati OIB iz osobnog dokumenta.

Želimo istaknuti da ni mi ni hrvatska javnost ne znamo što se protekla dva mjeseca događalo s potpisima. Kako možemo znati da se ti potpisi nisu križali, upisivale nove brojke ili na druge načine kompromitirali potpisi? Da vjerujemo Kuščeviću koji je nekoliko puta lagao o inicijativi?

I Apis i tzv. Povjerenstvo koje odlučuje koji su potpisi valjani nisu neutralne i nepristrane institucije, jer su njihovi čelnici ili članovi imenovani od strane Plenkovića ili Kuščevića – Saša Bilić, predsjednik Uprave Apisa, je ušao u HDZ u 2016., a na funkciju ga je imenovala Plenkovićeva Vlada 2017. godine, dok je Kuščević imenovao svih 7 članova Povjerenstva, od kojih 4 duguje svoju poziciju u Ministarstvu uprave upravo Kuščeviću, kojima je on šef.

Tomislav Paleka, također jedan od koordinatora inicijative, kazao je kako su “i premijer Plenković i ministar Kuščević su od početka aktivno sudjelovali u kampanji protiv referenduma i iznosili laži o građanskoj inicijativi“.

Podsjetimo, gotovo četiri mjeseca nakon što je inicijativa predala potpise Hrvatskom saboru, nisu učinjeni koraci za raspisivanje referenduma. Ministarstvo uprave na čelu s ministrom Lovrom Kuščevićem, koje je zaduženo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, unatoč zahtjevu inicijative i demokratskoj praksi, nije dopustilo promatrače prilikom brojanja potpisa. Također nije udovoljeno zahtjevu da provjeru potpisa vrši Državno izborno povjerenstvo (DIP) kao neovisno i nepristrano tijelo. Iz inicijative podsjećaju na izjave ministra Kuščevića i ostalih članova Vlade koje su narušile njihovu nepristranost.” – kazao je Tvrtko Krpina.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr