• Home
  • (FOTO, VIDEO) Volonteri GI Narod odlučuje ispred Sabora pozvali zastupnike da raspišu referendum za promjenu izbornog sustava

(FOTO, VIDEO) Volonteri GI Narod odlučuje ispred Sabora pozvali zastupnike da raspišu referendum za promjenu izbornog sustava

Volonteri GI Narod odlučuje pred Saborom su zastupnike osobno informirali o GI Narod odlučuje, zatražili ih da podrže ustavno pravo hrvatskih građana na narodni referendum te raspišu referendum za promjenu izbornog sustava.

Ovu akciju možete pogledati na Facebook stranici Narod odlučuje i portalu Narod.hr.

Zatupnicima su dijelili informativni letak u kojem GI Narod odlučuje podsjeća da je više od 10 posto hrvatskih građana svojim potpisom u svibnju prošle godine zatražilo raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Od potrebnih 374.740 potpisa, Saboru je 13. lipnja predano 405. 342 valjana potpisa birača za 1. referendumsko pitanje i 409.469 valjanih potpisa za 2. referendumsko pitanje. Članak 87. Ustava RH kaže da će Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u RH, navodi se u letku.

Premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević bez uporišta u zakonu i prema proizvoljnim kriterijima proglasili su nevažećima potpise 40.875 građana za 1. pitanje i potpise 40.666 građana za 2. pitanje.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr