• Home
  • GI Narod odlučuje: “Predsjednik Sabora želi promatrače na unutarstranačkim izborima u Gospiću, a ne dopuštaju ih za brojanje referendumskih potpisa”

GI Narod odlučuje: “Predsjednik Sabora želi promatrače na unutarstranačkim izborima u Gospiću, a ne dopuštaju ih za brojanje referendumskih potpisa”

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” izdala je priopćenje povodom današnje izjave Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da će osigurati promatrače za unutarstranačke izbore u Lici. Priopćenje koje potpisuje dr. sc. Hrvoje Pende, Član Organizacijskog odbora građanske inicijative Narod odlučuje, prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Sabora želi promatrače na unutarstranačkim izborima u Gospiću, a ne dopuštaju ih za brojanje referendumskih potpisa

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, izjavio je u srijedu 29.8. da će za unutarstranačke izbore središnjica HDZ-a u gradu Gospiću osigurati promatrače jer si dvije njihove lokalne struje ne vjeruju, dok istovremeno HDZ ne dopušta promatrače kod brojanja i provjere potpisa za državni referendum o promjeni izbornog sustava iako su napadima na građansku inicijativu Narod odlučuje izgubili povjerenje građana.

Ako vrh HDZ-a ne vjeruje svojim unutarstranačkim tijelima, zašto bi građani vjerovali državnim tijelima kojima HDZ upravlja?

Građanska inicijativa Narod odlučuje je već dva puta, 3. i 23.8. zatražila da joj se omogući promatranje brojanja potpisa jer su državna tijela, Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova, izgubila povjerenje građana da će provjeru potpisa obaviti nepristrano.

Ministar uprave Kuščević, premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković napadali su građansku inicijativu Narod odlučuje za vrijeme prikupljanja potpisa. Protivno je demokratskim standardima i preporukama Venencijanske komisije da potpise provjeravaju oni koji se protive referendumu i koji su u sukobu interesa, već to treba učiniti neovisno i nepristrano tijelo.

Narod odlučuje očekuje da će Ministarstvo uprave donijeti pravilnik u kojemu će omogućiti građanskoj inicijativi Narod odlučuje promatranje brojanja i unaprijed definirati sve aktivnosti u vezi s provjerom potpisa (tko broji, kako broji, definirati da je valjan potpis onaj potpis na kojemu se može ustanoviti volja birača, rok za završetak provjere potpisa, itd.) – upravo kako bi se povratilo povjerenje građana i tijek referendumskog procesa zaštitio od uplitanja politike.

 

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr