• Home
  • GI Narod odlučuje uputila apel europskim institucijama: Vlada opstruira narodni referendum za pravedniji izborni sustav

GI Narod odlučuje uputila apel europskim institucijama: Vlada opstruira narodni referendum za pravedniji izborni sustav

Daljnje zalaganje GI Narod odlučuje za neovisnost referendumskog procesa komentirao je odvjetnik Darko Varnica: “Uz inicijativu koju smo imali prema Vladi (da DIP kao neovisno i nepristrano tijelo prebroji i provjeri potpise), imamo i inicijativu koja ide prema svim europskim institucijama – Europskom parlamentu, Vijeću Europe, Europskoj komisiji, Venecijanskoj komisiji s apelom da se utječe na Vladu Republike Hrvatske, jer je u Republici Hrvatskoj ugrožen referendumski proces neprimjerenim i neodgovornim izjavama predstavnika Vlade koji bi sada imali zadaću prebrojavanja potpisa“, rekao je odvjetnik Varnica, član GI Narod odlučuje. “Nadamo se da će taj apel uroditi plodom i da će institucije Europske unije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe, ukazati Vladi i premijeru da se krše demokratski principi građanskog referenduma”, izjavio je.

“Vlada je u više navrata grubo prekršila preporuke Venecijanske komisije koja nalaže da vlast oko referendumskih pitanja mora zauzeti neutralan stav i da bi bilo dobro da prebrojavanje i provjeru potpisa povjeri neutralnom i neovisnom tijelu”, istaknula je Jelena Teklić.

Državno izborno povjerenstvo je nepristrano tijelo koje od osamostaljenja Hrvatske provodi izbore, a također su i zadnji put za izbore za predsjednika Republike Hrvatske u 48 sati prebrojali 600.000 potpisa predsjedničkih kandidata, tako da nema razloga da Vlada ne povjeri upravo provjeru vjerodostojnosti prikupljenih potpisa za referendum DIP-u kao nepristranom i neovisnom tijelu.

Građanska inicijativa je europskim institucijama izrazila zabrinutost nad kršenjima demokratskih procesa kojima Vlada Andreja Plenkovića kompromitira svoju obavezu neutralanosti. Naime, brojni Vladini dužnosnici su tijekom prikupljanja potpisa za dva referendumska pitanja neutemeljeno optuživali GI Narod odlučuje i iznosili lažne tvrdnje. Podsjećamo da se isti političari nalaze u sukobu interesa, jer mjere koje Narod odlučuje predlaže ovim referendumom mijenjaju način na koji će oni biti birani na sljedećim izborima.

Na pitanje novinarke da podsjeti još jednom na zahtjeve GI Narod odlučuje, Varnica je odgovorio da se zahtjevi odnose na dva referendumska pitanja. Prvo se odnosilo na smanjenje broja zastupnika u Hrvatskom saboru na 100 do 120, uvođenje tri preferencijalna glasa bez cenzusa od 10 posto, uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja, uređenje izbornih jedinica tako da bi svaka izborna jedinica, sukladno zakonu, odgovarala postojećim upravnim jedinicama. Drugo referendumsko pitanje se odnosi na to da bi predstavnici nacionalnih manjina u Saboru bili izuzeti iz glasovanja o povjerenju Vladi i državnom proračunu.

 

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona