• Home
  • GI „Narod odlučuje“ uputila dopis parlamentarnim strankama

GI „Narod odlučuje“ uputila dopis parlamentarnim strankama

Poštovani/Poštovana,

 

Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ od 13. do 27. 5. 2018. organizira prikupljanje potpisa, izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma za pravedniji izborni sustav u RH.

Referendumska pitanja možete proučiti ovdje: http://narododlucuje.hr/referendumska-pitanja/

Tri preferencijska glasa bez praga osigurat će da poredak ulaska kandidata u Sabor određuju isključivo glasovi birača. Tako će se spriječiti i predizborne koalicije velikih stranaka sa strankama bez izbornog legitimiteta koje samostalno ne mogu prijeći izborni prag. Referendumom će se svim hrvatskim državljanima omogućiti da glasuju dopisno i elektronički. Time će se ukinuti diskriminacija Hrvata s prebivalištem izvan Hrvatske kojima je danas otežano korištenje biračkim pravom – onima koji već dugo žive izvan Hrvatske i onima koji su posljednjih godina iselili u druge države EU-a. Referendumom će se smanjiti broj zastupnika s najviše 160 na najviše 120. Broj zastupnika nacionalnih manjina proporcionalno će biti smanjen s osam na šest.  Referendumom će se ujednačiti broj birača u izbornim jedinicama (što Ustavni sud traži od 2010.) te će izborne jedinice pratiti županijske granice. Zbog smanjenja broja izbornih jedinica i broja zastupnika – izborni prag bit će snižen s 5 % na 4 %. Također, zastupnici nacionalnih manjina ubuduće neće moći odlučivati o Vladi i proračunu. Naime, zastupnici nacionalnih manjina imaju zagarantirana mjesta u Saboru kako bi  predstavljali interese pripadnika nacionalnih manjina. U Sabor ulaze s višestruko manjim brojem glasova od svojih kolega. U takvim okolnostima – zastupnici manjina niti imaju legitimitet odlučivati o tome tko će formirati Vladu RH ili biti ministar niti je to u skladu sa smislom njihova predstavništva.

Nadamo se da će Vaša cijenjena stranka poduprijeti ovu referendumsku inicijativu koja demokratizira izborni sustav, povećava transparentnost te doprinosi sprječavanju političke trgovine i korupcije suprotne interesima hrvatskih građana.

Molimo Vas da nam do subote 5. svibnja e-poštom pošaljete odgovor na dva kratka pitanja. Ovu mini-anketu provodimo među svim političkim strankama. Rezultate ankete objavit ćemo 8. svibnja na stranici www.narododlucuje.hr i poslati svim medijima.

  1. Je li Vaša politička stranka za to da se na referendumu demokratizira izborni sustav RH prema prijedlogu Građanske inicijative „Narod odlučuje“?
    ZA/PROTIV

  1. Jeste li pozvali ili namjeravate pozvati članove svoje stranke, birače i podupiratelje da se priključe GI „Narod odlučuje“ te je podupru davanjem potpisa i/ili volontiranjem?
    DA/NE

Unaprijed zahvaljujem,

Zvonimir Troskot, nacionalni koordinator
Građanska inicijativa „Narod odlučuje“