• Home
  • HDZ i SDP s istom misijom – onemogućiti građanski referendum! (2)

HDZ i SDP s istom misijom – onemogućiti građanski referendum! (2)

Vladin Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kojemu je cilj dodatno otežati i onemogućiti organiziranje i provedbu referendumske inicijative od strane građana na javnoj je raspravi do 12. rujna.

Prijedlogom se referendumska inicijativa ad hoc okupljenih građana izjednačava s političkim strankama i njihovim djelovanjem uvelike financiranim iz državnog proračuna i proračuna lokalne i regionalne samouprave te se propisuju komplicirane procedure te razna ograničenja i zabrane u vezi doniranja za referendumsku inicijativu.

> Plenković i Kuščević nastoje novim zakonom građanima dodatno otežati organiziranje referendumske inicijative (1)

Ovim Prijedlogom Vlada HDZ-a, odnosno premijer Plenković i njegov ministar Kuščević, nisu izmislili toplu vodu. Naime, sadašnji Prijedlog HDZ-a u tolikoj je mjeri sličan Prijedlogu SDP-a iz 2015. da bi SDP-ovci mogli razmisliti o tužbi zbog povrede intelektualnog vlasništva.

Tadašnja Vlada SDP-a i koalicijskih partnera, nakon referendumske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” odlučila je stati na kraj ustavnom pravu građana na referendum, a isto pokušava i sadašnja HDZ-ova Vlada iz straha od jasno izražene volje više od 400 000 birača koji su podržali inicijativu “Narod odlučuje”.

Međutim, zanimljivo je kako su upravo HDZ-ovci bili vrlo glasni protivnici SDP-ovih prijedloga iz 2015., a sada pokušavaju provesti isti plan borbe protiv referenduma i neposrednog odlučivanja građana.

Tadašnje protivljenje HDZ-ovaca najjasnije se vidi po tome da su svi zastupnici HDZ-akoji su bili prisutni u Saboru 13. svibnja 2015. prilikom glasovanja o SDP-ovomPrijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma glasovali protiv, uključujući i Branka Bačića, sadašnjeg predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a i Davora Božinovića, sadašnjeg ministra unutarnjih poslova.

U ime kluba HDZ-a na raspravi govorili su Davorin Mlakar, bivši HDZ-ov ministar uprave, a sadašnji sudac Ustavnog suda te Ivan Šuker, bivši HDZ-ov ministar financija. Mlakar je tada zamjerio SDP-ovcima što poistovjećuju referendum s izborima i mehanizam praćenja financiranja izbora preslikavaju na referendum, “a to nije ista stvar i bitno je različito kako se održavaju referendumi od načina održavanja izbora.”

Njegov stranački kolega, Ivan Šuker, je u svom govoru u ime Kluba HDZ-a istaknuo: “Čemu ovaj cirkus oko financiranja referenduma? Pa naprosto sa ovim zakonom se sad brani u Hrvatskoj da pokrene referendum. (…) Ali gledajte, po ovom prijedlogu zakona više nikom neće past na pamet održavanje referenduma jer za održat referendum treba i logistika ljudska i materijalna. I ako vi na ovakav način limitirate sve one koji bi htjeli eventualno pomoći financirati referendum, onda naprosto referenduma više u budućnosti neće biti.

“Dakle drugi razlog je taj što ste dobili nekoliko referenduma kao reakciju na ovu suvislu politiku koju vodi Hrvatska Vlada pa ste sada osim u Zakonu o referendumu gdje želite predložiti čitav niz tema o kojima se referendum ne može raspisati, sada i ovim zakonom želite organizatorima otežati mogućnost održavanja referenduma”, zaključio je Mlakar.

U jednoj od replika tijekom daljnje rasprave, Mlakar je istaknuo kako su u HDZ-u protiv takvog Prijedloga “zato što (…) onemogućava održavanje referenduma odnosno nameće vrlo velike precizne obveze onima koji održavaju i pripremaju referendum. (…) Postavljanjem prevelikih ograda i prepreka referendumu vionemogućavate neposredno izjašnjavanje građana, a uspoređujete referendum sa političkom utakmicom što niti je korektno niti je dobro za razvitak neposredne demokracije i zbog toga nećemo podržati zakon.” A identičan prijedlog, 3 godine poslije, donosi HDZ!

Iako se iz protivljenja HDZ-ovaca SDP-ovim prijedlozima iz 2015. može steći dojam kako se HDZ zalaže za zaštitu referenduma kao ustavom zajamčenog prava građana,iz odnosa sadašnje HDZ-ove Vlade prema inicijativi Narod odlučuje te iz činjenice da je upravo HDZ u javnu raspravu uputio svoj Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji je u dijelu o referendumu gotovo identičan SDP-ovom iz 2015., zapravo pokazuje kako je na djelu velika koalicija HDZ-a i SDP-a protiv građana koji žele ostvarivati svoje ustavno pravo na referendum kao najdemokratskiji oblik neposrednog odlučivanja.

Izvor: narod.hr

Foto: Fah