• Home
  • HDZ-ov gradonačelnik Zadra protivno odluci stranke potpisao za „Narod odlučuje“

HDZ-ov gradonačelnik Zadra protivno odluci stranke potpisao za „Narod odlučuje“

Branko Dukić, gradonačelnik Zadra, usudio se suprotstaviti se predsjedniku svoje stranke Andreju Plenkoviću i potpisati za obje referendumske inicijative.

On je javno dao podršku građanskim inicijativama Narod odlučuje, koja od pretprošle nedjelje skuplja potpise za raspisivanje referenduma za izmjene izbornog zakonodavstva, i Istina o Istanbulskoj, koja skuplja potpise za referendumsku inicijativu o ukidanju ratifikacije Istanbulske konvencije, i to neposredno pred Izvještajni sabor HDZ-a koji se u subotu održava u zagrebačkoj Ciboni.

Uvjerenja prije naputka stranke

Gradonačelnik se time svrstao među one zadarske HDZ-ovce kojima su važnija osobna uvjerenja nego stav stranke, odnosno one koji glasaju i postupaju po svojoj savjesti, a ne po direktivi partijskog vrha, o svjetonazorskim pitanjima. Među one koji, kako je rekao jedan od njih, više poštuju svoju tradiciju temeljenu na kršćanskim vrijednostima nego zapovijed stranke.

Gradonačelnik Dukić potvrdio je za Zadarski list da je potpisao za obje inicijative, a o svojim razlozima je rekao:

“Građani me nisu izabrali da se bavim time nego izgradnjom vodoopskrbne mreže, centra Mocire, škole na Novom Bokanjcu, popravkom cesta, razvojem grada i ostalog. Zato sam tu, zato su me ljudi izabrali, a ovime neka se bave saborski zastupnici i Vlada. Stav imam, ali on je osoban i nema veze s funkcijom koju obavljam.

Već treći dužnosik HDZ-a u Zadru protiv Plenkovića

On je treći HDZ-ovac u zadarskoj županiji koji je odlučio javno se usprotiviti stranačkoj stezi i podržati referendum. Prije njega to su uradili saborski zastupnik Davor Lončar i bivši načelnik Polače, Viktor Prtenjača. Iako je Lončar mnoge u stranci iznenadio svojim stavom, budući da je županijsko rukovodstvo naknadno saznalo za njegovu odluku, načelnik Poličnika jasno je poručio kako se neće odreći svojega stava.

“HDZ je demokratska stranka koja uvažava i druga mišljenja, što je u demokraciji dobro. Nikad mi na pada na pamet poduzimati bilo kakve postupke koji bi nanosili štetu mojoj stranci, nikad nisam i nemam namjeru ni sada rušiti bilo koga. Što se tiče moje podrške za Istanbulsku konvenciju jedini je razlog moj svjetonazor kojeg se nikad neću odreći. Također poštujem i sve one koji imaju druge stavove, znam što je moja zadaća i što trebam raditi”, rekao je Lončar za Zadarski list.

Otkazivanje poslušnosti

Viktor Prtenjača dijeli njegov stav, i poručuje kako “zna da premijeru nije lako, no unutarstranačke podjele HDZ-u nisu potrebne, a sukob s HBK još manje”.

Za sad nije poznato hoće li pobunjeni zadarski HDZ-ovci snositi kakve sankcije. Za boravka u Zadru 29. ožujka na sjednici Županijskog odbora HDZ-a na temu “Istanbulska konvencija”, Plenković je poslao poruku: “Zadarska županija podržava proces ratifikacije Konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama”. Time je i stranačkom članstvu dao do znanja kakav stav oko Istanbulske konvencije moraju zauzeti, no čini se kako mu dio članstva, naročito u Zadru, otkazuje poslušnost.

HDZ-u svakako nije ugodno da im je već jedan zadarski saborski zastupnik otkazao poslušnost odbijajući podržati Istanbulsku konvenciju te da je to učinio i bivši načelnik jedne općine. No javno davanje podrške inicijativama Istanbulska konvencija i Narod odlučuje od strane prvog čovjeka Grada Zadra ipak ima veću težinu. Pritom ne treba zaboraviti ni činjenicu da se Dukić nije niti pojavio na sastanku HDZ-ovaca s Plenkovićem, što također nešto govori o njegovu stavu spram stranke, kao i istanbulske i izbornog sustava.

Izvor: narod.hr