• Home
  • Konferencija GI Narod odlučuje glede šutnje Ustavnog suda

Konferencija GI Narod odlučuje glede šutnje Ustavnog suda

rađanska inicijativa Narod odlučuje u petak u 11 sati, ispred Hrvatskog sabora, održala je konferenciju za medije o tome da je prikupljen dovoljan broj potpisa, Vlada RH je protuzakonito odbila referendum, a Ustavni sud je i dalje bez odluke.

Podsjetimo, Građanska inicijativa Narod odlučuje u listopadu je podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv nezakonite odluke Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava jer je, kažu iz inicijative, odluka donesena na nezakonit način, bez uporišta u Zakonu o referendumu.

GI Narod odlučuje smatra da su donošenjem nezakonite odluke o provjeri broja potpisa, onemogućavanjem promatrača i prava na žalbu, nosioci političke vlasti građanima povrijedili njihovo ustavno pravo na referendum i na zakonitost jer su sebi dali za pravo da mimo zakona, mimo više od 405.000 građana koji su sukladno Ustavu zatražili referendum, bez bilo kakve transparentnosti – odlučuju o tome hoće li ili neće biti referenduma.

“Inicijativa je ispunila svoju zakonsku obvezu, međutim i Hrvatski sabor i Vlada iako su priznali hrvatskoj javnosti da Zakon o referendumu ima pravnu prazninu, da ne govori o načinu provjere vjerodostojnosti i broja potpisa, donose cijeli niz nezakonitih odluka za koje mi sada tražimo da ih Ustavni sud ukine”, istaknuo je u listopadu odvjetnik i podupiratelj GI Narod odlučuje, Darko Varnica.

“Tražimo od Ustavnog suda da naloži Saboru da sukladno Ustavu raspiše referendum. Unutar tužbe je i zahtjev da se naloži Vladi RH, Ministarstvu uprave i Ministarstvu unutarnjih poslova da dopuste sudjelovanje promatrača građanske inicijative u cijelom postupku referenduma”, objasnio je Varnica.

Izvor: narod.hr