• Home
  • Krešimir Kartelo za Narod.hr komentirao navodni raskol unutar NHR-a: Evo što nam je rekao!

Krešimir Kartelo za Narod.hr komentirao navodni raskol unutar NHR-a: Evo što nam je rekao!

Nakon što su TelegramJutarnji list i Express, pozivajući se na izvore bliske stranci, objavili informaciju prema kojoj je na pomolu raskol u Neovisnima za Hrvatsku te sukob između dr. Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, za komentar smo zamolili Krešimira Kartela iz njihove stranke.

Telegram, naime, navodi da se izborni sabor Neovisnih za Hrvatsku trebao održati 22. srpnja u Zagrebu, no sinoć je, kako tvrdi „njihov izvor“, na adrese 60-ak izaslanika, po nalogu predsjednice Brune Esih, odaslan novi poziv s promijenjenim mjestom: umjesto u Zagrebu, sabor Neovisnih za Hrvatsku održat će se istoga dana, ali u Zadru.

“Bruna Esih je shvatila kako neće imati većinu i kako će joj izmaći mjesto predsjednice stranke, jer je raspoloženje članstva, s obzirom na loš rezultat njene liste za Europski parlament, na strani Zlatka Hasanbegovića, koga žele za novog predsjednika. Zato je sinoć izaslanicima na brzinu e-poštom poslan poziv da će se sabor Neovisnih za Hrvatsku održati u Zadru”, kaže za Telegram „izvor blizak toj stranci“.

“Čudi me da Telegram, Jutarnji i Express imaju izvore o tome što se događa kod nas”

Tako bi se, prema Telegramovim izvorima, istodobno mogla održati dva sabora Neovisnih za Hrvatsku, što bi podijelilo stranku.

„Mene od svega u ovome najviše čudi da Telegram i Drago Hedl imaju izvore bliske u NHR-u. Meni je potpuno neprirodno da ikakve informacije o tome što se događa kod nas imaju Telegram, Jutarnji i Express“ – kazao je za Narod.hr Krešimir Kartelo.

Na pitanje jesu li odnosi unutar stranke po njegovom mišljenju u redu, Kartelo je kazao:

„Po mom mišljenju nisu u redu. Da su u redu ne bi sigurno dolazilo do ovakvih medijskih spektakla i mi bismo se bavili stvarnim hrvatskim problemima, a ne samima sobom.“

„Postoji jedan poziv za sabor stranke. Ja ću taj poziv ispoštovati i odazvat ću se saboru stranke. Jedan je poziv svima došao, s potpisom predsjednice i pečatom stranke – za Zadar. I tamo će, prema mojim informacijama, biti delegati iz svih županija.“

“HDZ u koaliciji s HNS-om i SDSS-om predstavlja političkog bastarda”

Krešimira Kartela upitali smo i o ostavkama ministara u Plenkovićevoj vladi i planiranoj rekonstrukciji Vlade.

„Potpuno je nebitno tko će biti novi ministri. Vlada RH, od trenutka kada je HDZ stupio u koaliciju s HNS-om i SDSS-om, predstavlja jednog političkog bastarda i to je negacija izborne volje hrvatskog naroda. Tu su tendenciju i sklonost poništavanju narodne volje pokazali i uskraćivanjem prava naroda na referendum. Sve ovo ostalo što proizlazi iz te monstruozne tvorevine je posljedica, a ne uzrok. Prema tome, niti je Goran Marić posljednji, a nije niti prvi ministar koji podnosi ostavku, ali to su sve posljedice tog neprirodnog braka i jedino što je bilo potrebno u tom smislu – što je bilo potrebno, a ne što je sada potrebno, kao što kaže Bernardić jer mu je sada to oportuno reći iz političke situacije u kojoj se SDP nalazi – potrebno je bilo smjesta onoga trenutka kada su otjerali Most iz vlade – raspisati prijevremene parlamentarne izbore. Ne bi me čudilo da to sada i naprave, zajedno s predsjedničkima.“ – poručio je Kartelo.

Podsjetimo, budući da službeno postoji dvije godine, stranka je dužna organizirati Sabor stranke, koji je na Predsjedništvu stranke dogovoren za 22. srpnja u Zagrebu.

Prema Statutu, pozivi se moraju poslati osam dana prije Sabora, pa je dvotrećinska većina u Predsjedništvu stranke donijela odluku da se pošalju pozivi za Zagreb, kako je dogovoreno, kažu nam članovi Predsjedništva, te dodaju kako Esih to nije željela potpisati, već je sama, s nepoznate gmail adrese, paralelno poslala pozive za Zadar, prenosi Večernji list.

Bruna Esih izjavila je da je “u subotu poslan poziv svima, svim županijskim organizacijama koje same odabiru delegate. Sve je odrađeno sukladno Statutu stranke. Ja ne znam tko bi zvao ljude u Zagreb, ovaj poziv upućen za Zadar jedini je poziv koji je poslan, ja predstavljam i zastupam stranku i znam da nije bilo nikakvog poziva za Zagreb.”

Zlatko Hasanbegović izjavio je da je Sabor stranke 22. srpnja u Zagrebu te da nije bilo govora o Zadru.

“Jednoglasna je odluka Predsjedništva stranke da se Sabor održava u Zagrebu, a pozivi se po Statutu šalju osam dana prije Sabora, i poslani su. Statutom je propisano da sve odluke donosi Predsjedništvo stranke dvotrećinskom većinom i time bih završio”, poručio je Hasanbegović.

Po stranačkom statutu, Sabor saziva Predsjedništvo stranke, a ne predsjednik. U čl. 26 statuta piše: “Sabor se redovito saziva najmanje svake druge godine, a saziva ga Predsjedništvo Stranke. Redoviti izborni Sabor saziva se najmanje jednom u četiri godine, računajući od dana održavanja osnivačke skupštine odnosno od dana održavanja prethodnog Sabora.”

Foto: Snimka zaslona

Izvor: narod.hr