• Home
  • Kuščević odgovorio na kritike potpredsjednice DIP-a o izbornom zakonu: ‘Cijenim prijedlog, ali on bi dodatno otežao izbore’

Kuščević odgovorio na kritike potpredsjednice DIP-a o izbornom zakonu: ‘Cijenim prijedlog, ali on bi dodatno otežao izbore’

“Cijenim prijedlog DIP-a, ali njihov prijedlog bi dodatno otežao provedbu izbora. Zasad je stav Vlade i HDZ-a da svaki od pojedinih izbornih zakona uredimo na dobar i kvalitetan način, a ne da ih objedinjavamo u jedan”, odgovorio je za N1 ministar uprave Lovro Kuščević na DIP-ov prijedlog o jedinstvenom izbornom zakonu.

Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo (DIP) prošli je tjedan izašlo s prijedlogom jedinstvenog izbornog zakona, koji bi ujednačio izborne institute koji su sada različito uređeni u pojedinim zakonima.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić gostujući N1 televizije kazala je da ima puno neujednačenosti u izbornom postupku:

“Vidjeli smo da ima puno neujednačenosti u izbornom postupku. Bez pretenzija smo da to što ćemo dostaviti MU treba prihvatiti ili da treba ići u proceduru, prvenstveno iz razloga što DIP nije zakonski predlagatelj zakona nego dajemo mišljenja o provedbi izbora sa stručnog stajališta. Ova rješenja mogu biti stručna podloga za ujednačavanje zakona”, kazala je Fabijančić Križanić.

Na pitanje hoće li prihvatiti prijedlog DIP-a o jedinstvenom izbornom zakonu, ministar Kuščević je ustvrdio:

“Mi smo na tu temu s DIP-om više puta razgovarali i razmijenjivali mišljenja. Postoji jedan prijedlog nacrta zakona u kojem su sva četiri izborna zakona, dakle, zakon izbora za predsjednicu odnosno predsjednika RH, izbor za Hrvatski sabor, lokalni izbori i izbori za EU parlament su sažeta u jedan zakon. Međutim, čini nam se da je to vrlo opširna materija, tako da imamo jedan jako velik i nepregledan zakon na snazi, koji bi još otežao provedbu izbora. Cijenim to što su kolege iz DIP-a napravile, s njima smo razgovarali, ali još jedan razlog više je taj da ovu godinu slijede dvoji izbori, dakle izbori za EU parlament i za predsjednika države, a nije uputno u godini u kojoj se događaju izbori mijenati izborna pravila.”

>Potpredsjednica DIP-a: ‘Financiranje građanskih referenduma trebalo je urediti Zakonom o referendumu, a ne Zakonom o financiranju političkih stranaka’

‘U svibnju imamo izbore za EU parlament. Nema teorije, da do tada promijenimo zakon’

Kuščević smatra da je DIP “najupućeniji u rupe” aktulnog izbornog zakona, ali da objedinjavanje u jedan zakon nije poželjno.

“Prilično su upoznati i cijenimo njihovo mišljenje i mislimo da treba sve te praznine s kojima su se oni susreli na terenu implementirati u novo zakonodavstvo. Međutim, sva četiri zakona staviti u jedan zakon, oni ipak reguliraju različitu materiju, različite principe, različiti su sastavi biračkih odbora i povjerenstva. Mislimo da bi to bilo jako teško, a napominjem, sad kada već imamo izbore u ovoj godini, nije uputno mijenjati izborna pravila”, ocijenio je Kuščević.

Kazao je da će se prihvatiti neki prijedlozi DIP-a, konkretno prijedlog da se smanji broj biračkih odbora, da se pojednostavi sastav biračkih odbora, te će se uvesti i preferencijalno glasovanje na lokalnoj razini.

‘HDZ je prijatelj preferencijalnog glasanja’

“Sasvim sigurno ćemo njihove zakone implementirati, na kraju zajedno smo radili na njima. Ovu godinu ćemo to implementirati u Zakon o lokalnim izborima, a kada se budu mijenjali drugi zakoni sasvim sigurno je da da ćemo razmotriti te prijedloge i za druge zakone”, kaže Kuščević.

“U svibnju imamo izbore za EU parlament. Nema teorije, kad bismo sutra počeli s time, da do tada promijenimo zakon. Mi moramo uvesti pravnu sigurnost. Ne mogu se izbori pripremati po jednom zakonu, a provoditi pod drugom zakonu”, kaže Kuščevićč ističući da će se svi “konstruktivni prijedlozi DIP-a prihvatiti”, a li ovu godinu samo za lokalne izbore.

>Ivan Munjin: Tri preferencijska glasa bez cenzusa donose ogromne promjene, Kuščević 2016. uopće ne bi ušao u Sabor po ovome modelu

“Iduće godine kada se bude mijenjalo zakonodavstvo za druge izbore, tada ćemo, naravno, vrlo rado prihvatiti sve njihove sugestije”, tvrdi.

Kuščević je komentirao i uvođenje preferencijalnih glasova na lokalnij razini.

“HDZ je prijatelj preferencijalnog glasanja, na tim izborima naši kandidati dobiju upravo najveći broj glasova i sasvim sigurno ćemo razgovarati o povećanju broja preferencijalnih glasova. Prvi konkretni primjer ćemo napraviti sad na lokalnim izborima, gdje ćemo uvesti od jedan do tri preferencijalna glasa”, ustvrdio je ministar Kuščević.

Izvor: narod.hr/N1

Foto: snimka zaslona