• Home
  • Kuščević razmišlja o tome da se potpisi mogu prikupljati samo u uredima državne uprave

Kuščević razmišlja o tome da se potpisi mogu prikupljati samo u uredima državne uprave

Novi Zakon o referendumu jedan je od najiščekivanijih Vladinih zakona. Pritisak referendumskih inicijativa koje su pokušale provesti dva referenduma, o izmjeni izbornih pravila i izlasku iz Istanbulske konvencije, ali i potpuna nedorečenost postojećeg zakona primorale su Vladu da predloži sasvim novi Zakon o referendumu. On je napisan, u tijeku su usuglašavanja unutar radne skupine, a za koji dan trebao bi biti u javnoj raspravi. Najavio je to na Večernjakovoj konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo” ministar uprave Lovro Kuščević, otkrivši da će se novim zakonom produljiti rok za prikupljanje potpisa potrebnih za pokretanje referenduma, ali i smanjiti broj potpisa potrebnih za lokalni referendum (ne i državni), piše Iva Puljić Šego za Večernji list.

To su jedine pouzdane novosti o novom zakonu dok se on ne pojavi u javnoj raspravi. Apsolutno je nužno produljiti rok za prikupljanje potpisa potrebnih za referendum jer Hrvatska je među rijetkim, ako ne i jedina, od europskih zemalja u kojoj se u samo 15 dana treba prikupiti čak 10 posto potpisa ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa. Prema analizi GONG-a iz 2010. godine, u Italiji je za referendum potrebno 500.000 potpisa (što je samo jedan posto od broja birača u toj zemlji) koji se moraju prikupiti u roku od čak tri mjeseca. U Sloveniji je potrebno 40.000 potpisa (dva posto birača) u 35 dana, a u Austriji 100.000 potpisa (1,2 posto birača) u osam dana.

Neslužbeno se ranije moglo čuti da u Ministarstvu uprave razmišljaju da se potpisi prikupljaju u prostorijama jedinica lokalne samouprave pošto je mreža prilično velika i čini je 555 općina i gradova. Ministar Kuščević na Večernjakovoj je konferenciji rekao kako zakon mora spriječiti da mrtvi, maloljetni i sl. daju potpise za referendum, da se potpisi lažiraju ili kopiraju iz starih potpisnih knjiga od prijašnjih referenduma. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, smatra pak da je država prevarila potpisnike referenduma jer je proglasila da nema dovoljno potpisa otpisavši 40.000 potpisa kao nevažeće po prilično nejasnim kriterijima.

(VIDEO) Dr. Željka Markić: ‘Promjena izbornog sustava omogućila bi rješavanje korupcijske hobotnice koja guši hrvatske građane’

Osim toga, Ž. Markić na Kuščevićev argument kako je 90 posto građana reklo da ne želi referendum o izmjeni izbornih pravila replicirala je kako Vlada smatra da 400.000 ne može odlučiti o jednom pitanju (izmjeni izbornih pravila), a HDZ sa 600.000 osvojenih glasova na izborima vlada državom (s partnerima) i odlučuje o svim pitanjima.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Foto: snimka zaslona