• Home
  • Kuščević tvrdi da Sabor ne treba tražiti očitovanje USUD-a već jedino prihvatiti izvješće Vlade

Kuščević tvrdi da Sabor ne treba tražiti očitovanje USUD-a već jedino prihvatiti izvješće Vlade

“Mislimo da zaista postoji potreba da se određena pitanja izuzmu od referendumskog odlučivanja. Na kraju, imamo takve prakse u zemljajma u okruženju – primjerice Italija, Danska ne dozvoljavaju da se na referendumima odlučuje o pravima nacionalnih manjina, o ljudskim pravima, o poreznom sustavu, o proračunu”, ustvrdio je ministar uprave Lovro Kuščević za N1.

S druge strane, postoji opasnost da time zadiremo u nekakva temeljna ustavna, ljudska prava. Stavit ćemo to na radni stol, ispred radne skupine i vidjet ćemo kakav ćemo konsenzus dobiti.

Na pitanje novinara, da komentira inicijative koje kažu kako Sabor mora tražiti očitovanje Ustavnog suda Kuščević je kazao:

“Čuli smo jučer Ustavni sud koji je jasno rekao da Hrvatski sabor ima mogućnost raspisati ili ne raspisati referendum. Ja očekujem da će Sabor unutar odbora ili na plenarnoj sjednici donijeti zaključak kako nisu ispunjeni zakonski preduvjeti za pokretanje referenduma.”

>Prof. Podolnjak: Šeparović je potpuno u krivu, ne može Sabor sam odlučiti bez da uputi zahtjev USUD-u

>USUD se proglasio nenadležnim za tužbu GI Narod odlučuje: Sudac Šumanović ima drugačije mišljenje

>Dr. sc. Mato Palić o rješenju USUD-a o tužbi GI Narod odlučuje: ‘Iz nekih vanpravnih razloga se Ustav i propisi tumače i primjenjuju selektivno’

Što osobno mislite – koja pitanja ne bi trebala biti na referendumu?

“Pa sasvim sigurno ljudska prava, o ljudskim pravima se ne može razgovarati na referendumima. Mislim da i određena fiskalna politika, proračun i tako dalje.”

Što je s provjerom referendumskih pitanja? Hoće li se prvo provjeravati pitanja pa tek onda ići u provjeravanje potpisa?

“Postoje razna razmišljanja na tu temu. To ćemo staviti kao temu na radnu skupinu, čut ćemo što kažu ustavni stručnjaci. Na kraju krajeva, bit će i javna rasprava, 30 dana, i tada ćemo donijeti zaključak.

Je li realno da taj zakon bude izglasan do travnja, svibnja? Što ako dođe do prijevremenih izbora?

“Vlada je usvojila plan normativnih aktivnosti. Do kraja ožujka bi taj zakon trebao biti usvojen u Vladi i upućen u Hrvatski sabor. Što se tiče prijevremenih izbora, nema nikakavih prijevremenih izbora, koalicija funkcionira izvrsno i mislim da ćemo do kraja odraditi ovaj mandat”, smatra Kuščević.

>HDZ gura SDP-ov prijedlog – da spriječi narodne referendume

Izvor: narod.hr/N1

Foto: snimka zaslona