• Home
  • Luka Mlinarić odgovorio na najnovije otpužbe SDP-ovog Arsena Bauka

Luka Mlinarić odgovorio na najnovije otpužbe SDP-ovog Arsena Bauka

Nakon što je Arsen Bauk, nekadašnji SDP-ov ministar uprave plasirao u medije priču o potpisnim knjigama i postavio pitanje kako se može jamčiti da se potpisi ne prikupljaju i nakon isteka zakonskog roka, zamolili smo da nam to prokomentira g. Luka Mlinarić, jedan od koordinatora građanske inicijative “Narod odlučuje”.

Narod.hr: Možete li prokomentirati pitanje “zašto potpisne knjige nisu predane odmah u ponedjeljak”?

Rado.  GI Narod odlučuje prikupljala je potpise za dva referendumska pitanja – i za svako je prikupila više od 374.740 potpisa. Prikupljanje potpisa trajalo je do ponoći u nedjelju, 27.5.  Kako svaka potpisna knjiga  ima mjesta za 50 potpisa, to znači da su, u slučaju da su sve knjige 100% popunjene, a nisu,  naši volonteri trebali prebrojati  najmanje 15.000 potpisnih knjiga sa mjesta izjašnjavanja.  Nakon toga knjige je potrebno sortirati, zapakirati i  sa Hrvatskim Saborom dogovoriti predaju knjiga.   Uz predaju potpisnih knjiga potrebno je dostaviti i pravno obrazloženje za referendumska pitanja.

Pri tom je važno naglasiti da većina naših volontera radi te su čak i oni koji su uzeli godišnji odmor kako bi mogli volontirati – ovaj ponedjeljak počeli raditi.  Datum za dostavljanje knjiga odredit ćemo u dogovoru sa Hrvatskim Saborom i našim koordinatorima i volonterima iz cijele Hrvatske. Svakako, što je prije moguće, kako bi se referendum što prije raspisalo i kako bismo konačno demokratizirali izborni sustav u Hrvatskoj.

Narod.hr:  Je li rok za predaju potpisnih knjiga određen zakonom?

Ne, nije uopće definiran. Možda zato što zakonodavac kad je postavljao gotovo nemoguće uvjete za narodni referendum – da se u samo 2 tjedna prikupi 10% potpisa svih birača sa prebivalištem u Hrvatskoj – uopće nije očekivao da će itko uspjeti skupiti dovoljno potpisa (smijeh)…  Ali sigurno je da bi bilo bolje da je određen neki razumni rok. To bi spriječilo ovakva podmetanja kakva čujemo od g. Bauka. 

Narod.hr: Arsen Bauk, SDP-ov zastupnik nastavlja napadati građansku inicijativu Narod odlučuje. Izjavio je kako “Nema dokaza da se referndumski obrasci i dalje ne popunjavaju”. Kako to komentirate?

Očito je g. Bauku teško vjerovati da u Hrvatskoj ima puno ljudi koji se drže zakona.  To ne čudi kad znamo da je g.  Bauk je prije 4 godine kao SDP-ov ministar uprave spriječio referendum za demokratizaciju izbornog sustava  tvrdnjom da se trebalo prikupiti 10% od 4,1 milijun birača, iako je općepoznato da na izbore u Hrvatskoj može izaći već nekoliko izbornih ciklusa oko 3,7 milijuna. Ne čudi da netko tko je tako manipulirao brojem birača, sada nastavlja napadati prvo građana na referendum. Za referendumsko izjašnjavanje potrebno je prikupiti 374 740 potpisa. I mi smo ih  prikupili. Unatoč brojnim zaprekama koje su nam postavljali I HDZ I SDP i HNS. Za g. Bauka je bolje da se na to privikne.

Izvor: narod.hr