• Home
  • Luka Mlinarić za Narod.hr: Priča o švicarskom modelu je ‘mazanje očiju’ javnosti, Vlada će novim zakonom pokušati još više otežati referendume

Luka Mlinarić za Narod.hr: Priča o švicarskom modelu je ‘mazanje očiju’ javnosti, Vlada će novim zakonom pokušati još više otežati referendume

Nakon što je Jutarnji list objavio članak pod naslovom “Hrvatska uvodi švicarski model referenduma“, vezan uz novi Zakon o referendumu, kojega priprema Vlada, a za kojega tvrdi da će biti sličan švicarskom modelu referenduma, za Narod.hr o toj temi govorio je Luka Mlinarić iz GI Narod odlučuje.

Mlinarić ističe kako iz GI Narod odlučuje, s obzirom na dosadašnja iskustva s vladajućima, ne očekuju da će novi Zakon donijeti olakšavanje referendumskog procesa, a pogotovo odbacuju tvrdnje da bi novi Zakon mogao biti sličan švicarskom modelu jer, ističe, da bi se postigao švicarski model, u Hrvatskoj bi bilo potrebno promijeniti i Ustav, a ne samo Zakon o referendumu.

“U medijima smo mogli vidjeti različite špekulacije o tome kako je već spreman tzv. švicarski model zakona o referendumu. Međutim, mi iz GI Narod odlučuje smatramo da to nije nikakav švicarski model jer, prije svega, da bi se u Hrvatsku uveo švicarski model bilo bi potrebno mijenjati, i to značajno, Ustav – to ne bi bilo moguće provesti samo Zakonom.” – kaže Mlinarić i nastavlja:

“S druge strane, poučeni vlastitim iskustvom, kada se sjetimo toga da premijer Plenković i ministar Kuščević ni na koji način ne žele liberalizirati i poboljšati institut referenduma u Hrvatskoj, što zapravo švicarski model kao takav predstavlja, smatramo da je ta fraza, ta floskula “švicarski model”, isključivo “mazanje očiju” javnosti kako bi građani mislili da se konačno ide k nekakvoj liberalizaciji instituta referenduma.”

“Predlažemo produljenje roka za prikupljanje potpisa”

Mlinarić ne vjeruje da će Vlada novim zakonom olakšati referendumski proces:

“Jasno je da će se novim zakonom, kako su i najavljivali i ministar Kuščević i ostali, još više ograničiti pravo građana na referendum.”

“Mi smatramo da je definitivno potrebno mijenjati zakon o referendumu na način da se onemogući zloupotreba vlasti i da građani zaista dobiju mogućnost ostvariti svoje pravo da o važnim pitanjima oni odlučuju i iznose svoja mišljenja, a koja bi onda vlast morala prihvatiti i primijeniti. To je ono što mi očekujemo od novog Zakona o referendumu.” – kaže Mlinarić i dodaje:

“Konkretno, svakako smatramo da bi trebalo uvesti neke pozitivne promjene, kao što su produljenje roka za prikupljanje potpisa: podsjećam da je u Hrvatskoj rok samo dva tjedna, što je izrazito kratak rok, među najrigoroznijima, ako ne i najrigorizniji u Europi. Također, predlažemo smanjenje broja potrebnih potpisa, ali naglašavamo da bi za to trebalo promijeniti Ustav, a ne samo Zakon. Naravno, kao što smo i predlagali tijekom naše inicijative, smatramo da je potrebno da jedno neovisno i nepristrano tijelo provjerava potpise, da vodi tu tzv. predreferendumsku fazu. Mi smo predlagali da to bude Državno izborno povjerenstvo (DIP). Također smatramo da je važno omogućiti promatrače tijekom provjere potpisa, a isto tako i Zakonom jasno, nedvosmisleno i transparentno odrediti kriterije valjanosti potpisa. Također, smatramo da je potrebno uvesti i sve one druge preporuke koje donosi Venecijanska komisija, a koje postoje u drugim zemljama, a isto tako i u Švicarskoj, koju toliko spominju i mediji i ministar Kuščević. Prema švicarskom modelu bi, npr., bilo potrebno 100.000 potpisa u 18 mjeseci. Prema dosadašnjim iskustvima, ne vjerujemo da ministar Kuščević ili premijer Plenković to planiraju uvesti”, zaključio je Mlinarić.

Izvor: narod.hr