• Home
  • Maske očekivano padaju: HDZ=SDP=HNS=GLAS protiv promjena izbornog sustava

Maske očekivano padaju: HDZ=SDP=HNS=GLAS protiv promjena izbornog sustava

Tri preferencijska glasa bez praga od 10% osigurat će da isključivo preferencijski glasovi, glasovi birača, određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka, odnosno tko od kandidata ulazi u Sabor.

Tri preferencijska glasa bez praga spriječit će predizborne koalicije kojima velike stranke uvode proizvoljno male stranke koje ne mogu same prijeći prag od 4 %.

“Do sada se dogovorom šefa stranaka, na primjer HDZ-a ili SDP-a s HNS-om – kandidate HNS-a stavljalo na prva mjesta na listi – što je bilo jamstvo da će ući u Sabor. Referendum će to promijeniti – više se nikome neće moći jamčiti ulazak bez potpore birača”, objasnio je u subotu Zvonimir Troskot, glavni koordinator GI Narod odlučuje predstavljajući 6 mjera za pravedniji izborni sustav.

“Mislim da su prava nacionalnih manjina nešto što se ne smije smanjivati. To su nekakvi standardi koje smo dostigli i nije dobro na takav način razmišljati”, ocijenio je za dnevnik.hr HDZ-ov Lovro Kuščević, ministar uprave na predstavljena referendumska pitanja za promjenu izbornog sustava.

“Vidljivo je da je ona u jednom dijelu usmjerena za smanjenje manjinskih prava. Kroz jedan skriveni način pokušava se povećati udio dijaspore kroz ukupno smanjenje broja zastupnika što je zamotano u celofan većeg udjela preferencijskih glasova”, tvrdi Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

“Inicijatori čim pokažu da su im manjine problem u svemu ovome onda sve postaje besmisleno. Zato smatramo da je ovo promašeno i opasno za Hrvatsku”, misli Tomislav Stojak iz HNS-a.

S druge strane, ministar Kuščević priznaje: “Izborni zakon kao i svaki može biti bolji i da se o tome razgovarati. Međutim o tome će ministarstvo uprave i Vlada vrlo brzo raditi jedan izborni zakon.”

SDP ponukan ovakvom inicijativom ponovno zaziva ustavne promjene. “Koje bi na bolji način regulirale referendumsku materiju. Mislim da bi bilo dobro da parlamentarne stranke razmotre tu inicijativu”, rekao je Arsen Bauk.

“Nije teško primijetiti da oni predlažu snižavanje izbornog praga, a nitko od njih nije u Hrvatskom saboru zastupljen niti može preći pet posto”, ustvrdio je HNS-ovac Stojak za dnevnik.hr.

“Ovo je referendum kojim ekipa okupljena oko gospođe Markić želi ograničiti pitanja manjina. Raspravljali smo o seksualnim manjinama, a danas o pravima nacionalnih manjina”, kaže Peđa Grbin za N1.

“Inicijativa gospođe Markić zapravo je promocija gospođe Markić. Izborni zakon koji će dati veću demokratičnost i veću mogućnost odlučivanja nama je prihvatljiv, ali Markić to čini iz nekih drugih razloga”, ustvrdila je za N1 Anka Mrak Taritaš, čelnica GLAS-a.

 

Izvor: narod.hr