• Home
  • Mate Mijić: Ne čudi što Plenkovićeva vlada čini sve da spriječi održavanje referenduma

Mate Mijić: Ne čudi što Plenkovićeva vlada čini sve da spriječi održavanje referenduma

Ministar financija sastajao se s Todorićem prije sastanka u Vladi i predložio je jednog člana Grupe Borg, a Plenković je o svemu bio obaviješten od prvog dana, upozorava Mate Mijić u Večernjem listu čiju kolumnu djelomice prenosimo.

> Prof. Sanja Bilač: Nepravedan politički sustav omogućuje najvećim strankama zajedničku pljačku Hrvatske

Agrokor je završena priča, ponavlja premijer Plenković uvjeravajući više sebe nego nas da je opasnost za njega i njegovu vladu doista prošla. “To je zatvorena tema”, komentirao je ministar financija Marić iskaz bivše kolegice Dalić DORH-u, dodajući da je kaznena prijava odbačena. No upravo iskaz bivše potpredsjednice Vlade sugerira da je slučaj Agrokor sve samo nije završen ni zatvoren.

Kaznene odgovornosti možda neće biti, ali to ne znači da ne bi trebalo biti političke. Ako Dalić nije lagala DORH-u, a u ovom trenutku nemamo razloga sumnjati u vjerodostojnost njezinog iskaza, Marić je lagao Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa i – što je još važnije – Plenković je lagao Hrvatskom saboru.

> Tihomir Dujmović: Martina Dalić otkrila koloplet laži – s ovakvom politikom HDZ može jedino s SDP-om ostati na vlasti

Suprotno od onoga što su tvrdili pred institucijama, ministar financija sastajao se s Todorićem prije sastanka u Vladi i predložio je jednog člana Grupe Borg, a Plenković je o svemu bio obaviješten od prvog dana, po njegovu su nalogu Dalić i Marić otišli na inicijalni sastanak s Todorićem, a zatim je i osobno u priču uveo odvjetnika Šavorića.

> Nikola Grmoja o iskazu Martine Dalić: ‘Dokle seže koruptivna hobotnica Vlade Andreja Plenkovića?’

Obojica su, dakle, svjesno lagali i zato moraju otići, ističe Mate Mijić u Večernjem listu, te upozorava da je jedno kad saborska većina zbog slijepe poslušnosti stranačkom šefu i vlastitog oportunizma dozvoljava da se parlamentarni rad svede na puko vježbanje jezika i ruku, a nešto je sasvim drugo tolerirati podrivanje trodiobe vlasti i ponižavanje Sabora.

> Bivši šef Hanfe Samodol: ‘Dalić je izula štikle i bosa poskakivala po uredu, a ministra sam prijavio za prijetnju’

Neovisno o stranačkoj pripadnosti, nijedan zastupnik koji drži do sebe i – što je još važnije – svojih birača i hrvatske države ne bi smio Plenkoviću prijeći preko ovoga.

Plenković može mirno spavati zato što u Saboru nema svijesti – ni o tome koga oni koji tamo sjede predstavljaju, ni koliko je on kao institucija važan za hrvatsku demokraciju i političku samobitnost. A ta se svijest neće roditi dok zastupnici ne budu više odgovarali biračima, a manje stranačkom šefu.

> Dr. sc. Igor Peternel o Plenkoviću: ‘Bezobrazan i bahat. Sve mu se raspada, a on se ne boji’

> Objavljeni iskazi Martine Dalić USKOK-u: Od sastanka s Plenkovićem i Božinovićem do podrške Milijana Brkića

Put od partitokracije do demokracije vodi preko reforme izbornog sustava i zato ne čudi to što ova vlada čini sve da spriječi održavanje referenduma. Kuščević će brojiti koliko god treba dok ne izbroji onoliko koliko Plenkoviću odgovara. Možda zvuči pretenciozno, ali vlada koja hladnokrvno laže predstavnicima naroda u Saboru bez većih će problema lagati i samom narodu o broju valjanih potpisa.

> Nino Raspudić: Ponovo cure dokumenti, počinje politička jesen

Iskaz Martine Dalić raskrinkao je Plenkovića i Marića i bacio sjenu sumnje na sve što ova vlada radi i govori. Tko im je dosad vjerovao, sad više nema razloga. Kronični manjak povjerenja u ljude koji nas vode, ali i one koji se predstavljaju alternativom, glavno je obilježje ovog razdoblja najveće društveno-političke nestabilnosti od osamostaljenja. Vjerojatno se pitate kako je moguće da vrhunac tog razdoblja koincidira s vladavinom onih koji su se zakleli da će očuvati stabilnost. Jednostavno, i to su nam lagali, zaključuje Mate Mijić u Večernjem listu.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

 

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr