• Home
  • Mate Mijić: Plenković ne bi da svatko bira koga hoće, pa se u tom duhu opstruira i referendum o promjeni izbornog sustava

Mate Mijić: Plenković ne bi da svatko bira koga hoće, pa se u tom duhu opstruira i referendum o promjeni izbornog sustava

U rijetko viđenom ad hominem ispadu prema zastupnici Bruni Esih, premijer Plenković ustvrdio je da ona nikad ne bi bila na HDZ-ovoj listi da ju je bolje poznavao. Pokušavši posramiti stranačku oporbu koja je svjetonazorski puno bliža Esih nego njemu, istaknuo je – pritom gestikulirajući u smjeru HDZ-ovih klupa – da je pogriješio što je vjerovao preporukama stranačkih kolega, piše Mate Mijić u Večernjem listu čiju kolumnu djelomice prenosimo.

> Višnja Starešina: Je li istina da je Modrić najveći kriminalac, a da ministar Božinović nema pojma što je to KOS?

Očito ga nije impresioniralo ni više od deset tisuća preferencijalnih glasova koje je Esih dobila od birača HDZ-a.
 Budući da je u daljnjim ispadima prema zastupnicima pokazao zavidno znanje o stanju u drugim strankama, za pretpostaviti je da Plenković jako dobro zna strukturu članstva zagrebačkog HDZ-a, kao i to da je Bruna Esih među tim ljudima bila i ostala jako popularna.
Znao je predsjednik HDZ-a sve što je trebao znati, ali to naposljetku i nije toliko važno. Puno je važnije to što on smatra da je odluka o izbornim listama isključivo njegova.

> Ivica Šola: Je li Pupovčev, SDSS-ov dožupan Ćurčić počinio zločin ili nije?

On je za demokraciju, ali ne da svatko bira koga hoće. Izbor moramo ograničiti da se narod ne bi zbunio pa se u tom duhu opstruira i referendum o promjeni izbornog sustava.
 Evidentno je da se saborski zastupnik HDZ-a više ne može postati ni milošću Božjom ni voljom birača, nego samo uz osobni Plenkovićev blagoslov. Kad on bude na odlasku, što je moguće već nakon europskih izbora osigura li si visoko mjesto u Komisiji, na isti bismo način mogli dobiti i novog premijera. Ovaj HDZ bježi od naroda i izbora pa takav scenarij nikoga ne bi trebao iznenaditi. Kako je Ivo Sanader za premijerku rukopoložio Jadranku Kosor, tako bi i Plenković mogao ostaviti nasljednika koji će stranku zadržati na bezvrijednosnom putu europskog mainstreama.

> Još jedna Kuščevićeva laž: predstavnici GI Narod odlučuje nisu bili pozvani na službeni sastanak u MU- pročitajte transkript razgovora

A tko bi za tu ulogu bio bolji od Gordana Jandrokovića koji, vjerojatno njušeći priliku, u zadnje vrijeme mijenja imidž i vježba državničke nastupe? Bruxelles ne želi suverenista na čelu Hrvatske, a Plenković bi se potvrdio kao dobar europski đak kad bi stranku i državu ostavio u rukama čovjeka koji ne može biti dalje od hrvatskog Orbana. Milošću establišmenta EU Plenković bi tako mogao završiti u Europskoj komisiji, a milošću Plenkovićevom, Jandroković s 808 preferencijalnih glasova kao hrvatski premijer.

> Plenkovićev ministar napada građane kao da živimo u totalitarno vrijeme UDBE

Kolumnu Mate Mijića u cijelosti pročitajte na Večernjem listu

* Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr