• Home
  • Ministar Kuščević hvali svoj rad, ponovno napada Narod odlučuje i tvrdi: ‘Mi smo provodili zakon’

Ministar Kuščević hvali svoj rad, ponovno napada Narod odlučuje i tvrdi: ‘Mi smo provodili zakon’

“Niti jedna provjera valjanosti potpisa referendumskih inicijativa nije bila ovako transparentna i zakonita kao ovaj postupak te ova procedura koju smo proveli može poslužiti kao predložak za buduće provjere potpisa referendumskih inicijativa. Usprkos desecima tisuća manipulacija, zloupotreba i ogromnog pritiska inicijativa, povjerenstva su odradila detaljan posao, objektivno utvrdila stvarno stanje, a sve uz zaštitu osobnih podataka i prisustvo nezavisnih tijela Agencije za zaštitu osobnih podataka i DIP-a.”, tvrdi ministar uprave Lovro Kuščević u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

> Pročitajte kako je stvarno tekao razgovor Kuščevićevog povjerenstva i GI Narod odlučuje

> (VIDEO) Prof. Podolnjak: ‘Ustavni sud treba naložiti da se čitav postupak provjere potpisa provede iznova i ovaj put učini transparentnim!’

O referendumu i preferencijskom glasovanju

“Referendum kao ustavna kategorija je dobar institut za izražavanje volje građana i može biti izvrstan korektiv u procesu donošenja političkih odluka. Istina, u postojećem pravnom okviru potrebno je popuniti praznine koje se u prvom redu tiču rokova, koji obavezuju obje strane, te i inicijative i institucije koje sudjeluju u nastavku aktivnosti”.

“Isto tako potrebno je regulirati način prikupljanja potpisa, mjesta za prikupljanje, te redefinirati vrijeme uključivanja Ustavnog suda u predreferendumskom procesu. U svim izbornim procesima potrebno je osigurati da svaki glas jednako vrijedi jer danas imamo nejednaki broj birača u izbornim jedinicama. Preferencijalno glasovanje je dobar institut, vjerujem kako ćemo ga do kraja mandata uvesti i u lokalne izbore.”

> HHO iznio neistine o GI Narod odlučuje pozivajući se na osobne kontakte Čička i Kuščevića

Još optužbi na referendumske inicijative

“Cjelokupna javnost je imala priliku uvjeriti se u transparentnost postupanja, što su potvrdili svi sudionici. Mi smo provodili zakon, što je i temelj pravne države, a inicijative i GONG su se mogli uvjeriti u naš zakonit rad, no samovoljno su odbili uvid u nevažeće potpise, izvodeći pri tome vlastiti igrokaz.”

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘Očekujemo da Ustavni sud obavi posao zbog kojeg postoji – zaštiti ustavno pravo građana na referendum’

> Višnja Starešina: Priča o dva kapetana – zlatni Luka i sivi Andrej

O oporbi

“Stanje oporbe je zaista tragikomično i ne raduje me njihova bezidejnost, nedostatak konstruktivne kritike i kvalitetnih prijedloga, te slika koju šalju iz Hrvatskog sabora. Politički populizam i ekstremizam bez konkretnih rješenja je opasnost za društvo i institucije, i samo ozbiljne stranke – što HDZ jest – mogu se tome oduprijeti. Reforme i projekte koje provodimo ne radimo radi oporbe, već naših građana te ćemo tako i nastaviti.”, zaključio je ministar u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: narod.hr/slobodnadalmacija.hr

Foto: snimka zaslona