• Home
  • Na koji način Kuščević omogućuje uvid u potpise birača za referendume koji su proglašeni nevažećim?

Na koji način Kuščević omogućuje uvid u potpise birača za referendume koji su proglašeni nevažećim?

Ministarstvo uprave RH na poseban način omogućuje građanskim inicijativama (GI) “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” uvid u potpise birača za referendume koji su proglašeni neispravnim i nevažećim, prema Izvješću Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa, te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa za raspisivanje državnih referenduma, objavilo je Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Navedeno je da svi – udruge i građani zahtjeve za uvidom OBAVEZNO moraju dostaviti elektroničkom poštom.

> Dr. Natalija Kanački: Ministar je poručio da tko nema skener, ne može zatražiti uvid u svoj potpis

> Tko su članovi Kuščevićevog povjerenstva za provjeru potpisa za referendum o pravednijem izbornom sustavu?

Iz Ministarstva uprave RH u četvrtak navečer je navedeno da Građanske inicijative mogu odrediti do deset predstavnika po svakom od tri referendumska pitanja, radi ostvarivanja uvida.

Zahtjeve za uvid u potpise je potrebno dostaviti na obrascima isključivo elektroničkim putem na e-adresu: uvid-potpisi@uprava.hr do 26. listopada 2018. godine.

Uvid se ostvaruje sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, tvrde iz Ministarstva uprave. Dodaju kako se neće razmatrati nepotpuni zahtjevi i zahtjevi koji nisu dostavljeni na utvrđenim obrascima.

“Neću ovdje ulaziti u sve nelogičnosti u postupanju vlade Andreja Plenkovića – da prvo nisu dopustili promatrače pregledavanja potpisa, nisu dopustili da u Povjerenstvu koje pregledava potpise budu predstavnici “Narod odlučuje”, a da sada odjednom dozvoljavaju uvid u potpise koje su proglasili nevažećima, nakon što su s njima radili što su željeli mjesecima – samo ću svratiti pozornost na činjenicu da ministar uprave taži da potpisnici referendumskog zahtjeva prvo isprintaju obrazac, zatim ga ispune tiskanim slovima, skeniraju te pošalju elekroničkom poštom”, upozorila je dr. Natalija Kanački iz GI Narod odlučuje.

“Ministar Kušćević koji je tvrdio kako Hrvatska nema uvjeta za uvođenje elektroničkog glasovanja – objasnio nam je da očekuje da svi hrvatski građani koji žele uvid u potpise – imaju printer, skener i elektroničku adresu”, ističe dr. Kanački.

“Kao zaključak – živimo u vrijeme elektroničkog mraka u državi gdje Ministarstvo uprave ne zna složiti elektronički obrazac niti provesti elektroničko glasovanje na izborima, ali od građana traže više nego što oni sami znaju”, zaključuje dr. Kanački.

Izvor: narod.hr/hina

Foto: Snimka zaslona