• Home
  • Nino Raspudić: Referendum za spas demokracije u Hrvatskoj

Nino Raspudić: Referendum za spas demokracije u Hrvatskoj

 

Još jedan Večernjakov kolumnist, Nino Raspudić, u svojoj je najnovijoj kolumni tematizirao najavljenu inicijativu građanske inicijative “Narod odlučuje” koja će od 13. do 27. svibnja prikupljati potpise za referendum o pravednijem izbornom sustavu.

Raspudić je u kolumni istaknuo da je referendumsko pitanje dobro osmišljeno, i da će, ako prođe, bez sumnje već srednjoročno biti ljekovito za većinu boljki hrvatske politike.

”Za razliku od prošlog puta, kad su se HDZ i SDP udruženim snagama borili protiv referenduma aktivno, sada su, nakon svih svinjarija koje su se u međuvremenu dogodile i potvrdile nužnost promjene izbornog sustava, izgleda odabrali strategiju medijskog ignoriranja. Oglasio se ipak Vladimir Šeks tezom kako te izmjene “ne vode stabilnosti političkog sustava”. Istina. Ne vode stabilnosti dosadašnjeg političkog sustava, koji nas vrlo stabilno vodi u društvenu, političku i moralnu propast. Nestabilnost već imamo – HDZ-ova vlada se kao klimav zub održava na Sauchi, HNS-u, manjincima, Bandiću, sutra možda i na Hrelji i još pokojem SDP-ovom disidentu. Jedina nestabilnost koju predložena promjena izbornog zakona može proizvesti je nestabilnost onih koji drže omču nad hrvatskom politikom, jer bi im se demokratska volja birača konačno otela kontroli.”

 

Pročitajte više u Večernjem listu