• Home
  • Odgovor na klevete bivšeg predsjednika: Referendum će sa zastupnika nacionalnih manjina skinuti etiketu „etnobiznismena“ koju im je dodijelio Ivo Josipović

Odgovor na klevete bivšeg predsjednika: Referendum će sa zastupnika nacionalnih manjina skinuti etiketu „etnobiznismena“ koju im je dodijelio Ivo Josipović

„G. Ivo Josipović teško je oklevetao građansku inicijativu „Narod odlučuje“ tvrdnjom da „samo želi zgaziti manjine“.  Za ovakvu njegovu tvrdnju nema nikakvih temelja.  Referendum za pravedniji izborni sustav, ako ga svojim potpisom u samo dva tjedna podrži  375 000 birača, osigurat će da zastupnici nacionalnih manjina ne mogu odlučivati o tome tko formira Vladu RH. Argumente za to da zastupnici manjina ne mogu biti jezičac na vagi u odlučivanju o Vladi RH u više su navrata iznosili, da spomenemo samo neke, i prof. Smerdel, jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za ustavno pravo, prof. Mirjana Kasapović s Fakulteta političkih znanosti i prof. Tatalović s istog fakulteta, sam pripadnik nacionalne manjine, nekadašnji savjetnik bivšeg predsjednika Josipovića. Nadamo se da g. Josipović ne misli da i svi oni  žele „zgaziti manjine“.

Evo nekih argumenata u prilog zahtjeva GI „Narod odlučuje“ da zastupnici manjina ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu RH:

 

  1. Nedostatak legitimiteta: Zastupnici nacionalnih manjina imaju zagarantirana mjesta u Saboru, bira ih se na način da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica i u Sabor ulaze s višetruko manjim brojem glasova nego drugi zatupnici. Podsjećam da je g. Furio Radin na izborima 2011. bio jedini kandidat talijanske manjine te da je u Sabor de facto mogao uči tako da je sam glasovao za sebe. Tri zastupnika srpske nacionalne manjine, među njima i g. Pupovac iz SDSS-a u Sabor su ušli tako da su njih trojica (jer  jedan birač koji glasuje za srpsku nacionalnu manjinu – može dati 3 glasa) podijelili glasove od nešto više od 19,000 birača).
  2. Najveći dio pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj ne koristi pravo glasa za svoje posebne zastupnike, već glasuju za svoje predstavnike na „običnim“ listama stranaka. To jasno pokazuje da većina pripadnika nacionalnih manjina, 8 zastupnika nacionalnih manjina niti ne smatraju svojim zastupnicima. To je detaljno elaborirao i g. Bauk tvrdeći da mnogo veći broj pripadnika nacionalnih manjina glasuje za svoje predstavnike na listama SDP-a.
  3. Odlučivanje zastupnika manjina o tome tko će formirati Vladu RH iznimno politizira zastupnike manjina te ih se dovodi u vezu s političkom trgovinom, povlasticama u zapošljavanju članova njihovih obitelji ili članova stranke u državnim institucijama i tvrtkama. Temeljni zadatak zastupnika nacionalnih manjina je zaštita prava nacinalnih manjina i nije povezana s odlučivanjem o Vladi RH.

 

GI „Narod odlučuje“ nacionalnu ravnopravnost svih hrvatskih državljana podržava kao ustavnu vrednotu. Naš referendumski prijedlog ne dovodi je u pitanje. Da se ne radi o ozbiljnoj kleveti, bilo bi smiješno da g. Josipović, koji je iz pozicije predsjednika RH zastupnika Pupovca nazvao etnobiznismenom, danas vrijeđa GI „Narod odlučuje“ zbog legitimnog i pravednog prijedloga koji će sa zastupnika nacionalnih manjina skinuti upravo onu etiketu koju im je on sam prilijepio, rekao je Zvonimir Troskot iz GI Narod odlučuje.