• Home
  • Osim zabrane slobode govora u HDZ-u, Kuščević je pod krinkom GDPR-a uništio kontrolne liste i onemogućio promatrače

Osim zabrane slobode govora u HDZ-u, Kuščević je pod krinkom GDPR-a uništio kontrolne liste i onemogućio promatrače

Dokument koji je ovih dana odaslan iz središnjice HDZ-a svim članovima stranke zgrozio je javnost te je naknadno povučen. Njime se od članova tražilo da potpišu kako HDZ-ovci čak ni pred sudskim tijelima neće otkrivati stranačke informacije, prije nego što za to dobiju dopuštenje stranke, a sve pod krinkom da se radi obvezi o zaštiti podataka odnosno o GDPR-u.

U HDZ-u su na kraju odgovornost prebacili na tvrtku koja im je, kako tvrde, izradila Izjavu o povjerljivosti. Uz to, premijerov savjetnik i glavni analitičar HDZ-a Robet Kopal ustvrdio je kako bi stranka bila u problemima kada bi predsjedništvo čitalo svaki dokument koji se šalje članovima stranke.

>(VIDEO) Konferencija GI Narod odlučuje: Kontrolne liste navodno nevažećih potpisa uništene su rezačem papira, a digitalne kopije ne postoje

>Hrvatski sabor priznao da nema kontrolne liste za diskvalificirane potpise Narod odlučuje; Grmoja: ‘Nejasno je imaju li i potpisne knjige’

“Da sada vodstvo stranke mora pročitati svaki papir koji treba potpisati, tada bi vodstvo stranke bilo u problemima, to se dogodilo na nižim razinama“, ustvrdio je Kopal.

No, vrijedi podsjetiti kako ovo nije prvi puta da visoki dužnosnici HDZ-a putem GDPR-a skrivaju ili pokušavaju sakriti važne informacije. Tako ministar uprave Lovro Kuščević pod krinkom GDPR-a nije dopustio promatrače iz referendumskih inicijativa tijekom provjere vjerodostojnosti i broja potpisa za referendum o pravednijem izbornom sustavu, nije dopustio ni stvarnu kontrolu potpisa zbog stroge zaštite podataka te je uništio kontrolne liste, jedini dokaz o navodno nevažećim potpisima građanske inicijative Narod odlučuje.

Pod izlikom zaštite podataka Kuščević zabranjuje promatrače GI Narod odlučuje

Kuščević je na službeni zahtjev GI Narod odlučuje da dopusti promatranje procesa provjere potpisa, 30.8.2018. odgovorio: “Zbog činjenice da je za vrijeme trajanja procesa provjere potrebno osigurati i dodatne nove mehanizme zaštite osobnih podataka sukladno provedbi Zakona o provedbi Opće uredbe za zaštitu osobnih podataka (Narodne novine, broj 48/18), iz istog proizlazi da se ne bi moglo udovoljiti zahtjevu podnositelja da sudjeluje u procesu provođenja provjere potpisa i vjerodostojnosti istih.”

U intervjuu za Večernji list 23.9.2018. na pitanje “Građanska inicijativa Narod odlučuje tražila je promatrače pri provjeri potpisa. Zašto ih niste dopustili? Na vaš račun dolaze žestoke reakcije?”, Kuščević je rekao:

“Nekoliko je razloga za to. Prvo, nema potrebe za tim jer je sam proces kontrole digitaliziran, obavlja se u uvjetima koji zadovoljavaju sve sigurnosne standarde, pod stalnim je videonadzorom, stručnost i sastav povjerenstva jamče transparentnost i nepristranost. Drugo, Ministarstvo je zaprimilo brojne molbe zainteresiranih stranaka koje su htjele promatrati provjeru potpisa, a Zakonom o referendumu provjera nije predviđena. Dakle, nisu to htjeli samo organizatori iz Inicijative već i onaj drugi dio hrvatske javnosti koji je zainteresiran za referendumska pitanja. Tehnički nije moguće udovoljiti svim zahtjevima za promatranje jer bi to dovelo u pitanje zaštitu osobnih podataka svih potpisnika referendumskih inicijativa.”

Pod izlikom zaštite podataka Kuščević ne dopušta stvarnu kontrolu potpisa

Povjerenstvo za provjeru potpisa nije predstavnicima GI Narod odlučuje dopustilo da podatke navodno nevažećih potpisa usporede s Registrom birača pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Primjerice, ako se Nikolina potpisala s Nika ili Tomislav s Tomo, Povjerenstvo nije dopustilo da predstavnici GI Narod odlučuje provjere putem OIB-a koje je puno ime i prezime potpisnika, iz čega bi bilo vidljivo da je upravo ta osoba dala potpis, samo koristila nadimak; jer je tvrdilo da su puni podaci pod zaštitom osobnih podataka (GDPR-om).

Isto je u slučaju pogreške pri upisu OIB-a – tvrdili da GI Narod odlučuje ne mogu pokazati točan OIB iz Registra birača jer to priječi zaštita osobnih podataka. Obrazloženje je bilo da su ti ljudi GI Narod odlučuje dali i željeli dati upravo te podatke – nadimak, OIB s pogreškom, a ne ispravne podatke, stoga bi odavanje pravih podataka u svrhu kontrole potpisa bilo kršenje GDPR-a od strane Povjerenstva.

Pod izlikom zaštite podataka Kuščević uništava kontrolnu listu za navodno nevažeće potpise

Povjerenstvo za provjeru potpisa je na četvrtoj stranici zapisnika sastanka s GI Narod odlučuje navelo da je uništilo kontrolne liste, jedini dokaz o tome zašto su pojedini potpisi proglašeni nevažećima. Uništilo ih je s obrazloženjem da bi njihovo čuvanje predstavljalo opasnost za osobne podatke potpisnika. Isto je izjavilo Ministarstvo uprave nakon što je Podolnjak otvorio to pitanje na sjednici Odbora za Ustav.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona