• Home
  • Plenković brzo reagirao na kritiku predsjednice – evo objave na stranici Ministarstva uprave

Plenković brzo reagirao na kritiku predsjednice – evo objave na stranici Ministarstva uprave

“Mislim da bi svima bilo u interesu da je proces bio puno transparentniji i da su u proces provjere potpisa bile uključene udruge koje su to zahtijevale. Pa čak i neke neutralne nevladine udruge koje prate procese vladavine prava i slično. Mislim da bi to pomoglo i Vladi i Ministarstvu da može izaći pred ljude i s većom kredibilnošću reći da je sve bilo legalno. Što sada učiniti? Eventualno se može provesti proces revizije, ako ništa drugo barem onih glasova koji su problašeni nevaljalim iz bilo kojih razloga. I da se tim udrugama pruži prigoda da se objasni, da se provjeri da li je to stvarno tako”, komentirala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za Novu TV objavu o potpisima referendumskih inicijativa GI Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović se oglasila o potpisima referendumskih inicijativa: Evo što kaže! 

Nakon kritike predsjednice nije trebalo dugo čekati na reakciju premijera Andreja Plenkovića i ministra uprave Lovre Kuščevića. Evo što je odmah potom objavilo Ministarstvo uprave na svojim stranicama:

“Predstavnicima Građanske inicijative “Narod odlučuje” o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske i o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a te Građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” omogućuje se uvid u potpise birača koji su proglašeni neispravnim, odnosno nevažećim prema Izvješću Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „Narod odlučuje“ o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske i „Narod odlučuje“ o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a te Građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“.
Građanske inicijative mogu odrediti do deset predstavnika po referendumskom pitanju radi ostvarivanja uvida.

Zainteresiranoj javnosti, odnosno potpisnicima iz zahtjeva građanskih inicijativa omogućuje se uvid u njihove potpise koji su proglašeni neispravnim, odnosno nevažećim prema Izvješću Povjerenstva o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma Građanske inicijative „Narod odlučuje“ o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske i „Narod odlučuje“ o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a te Građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“.

Zahtjeve je potrebno dostaviti na obrascima isključivo elektroničkim putem na e-adresu: uvid-potpisi@uprava.hr do 26. listopada 2018. godine.

Uvid se ostvaruje sukladno propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.”

Izvor: narod.hr

Foto: fah