• Home
  • Plenković ga se odriče nakon što je za njega ukrao referendum Narod odlučuje

Plenković ga se odriče nakon što je za njega ukrao referendum Narod odlučuje

Premijer Andrej Plenković koalicijski sastanak u povodu zahtjeva partnera, ponajprije HNS-a, za smjenjivanje ministra uprave Lovre Kuščevića vrlo vjerojatno neće sazvati ovaj tjedan.

Plenković je, naime, u Bruxellesu na pregovorima o formiranju najvažnijih institucija EU, potom slijedi sjednica Vlade, ali i premijerov službeni put u Poljsku.

Dok je premijer u Bruxellesu, gotovo svi HDZ-ovi partneri izjasnili su se da ministar Kuščević zbog otkrivenih nekretninskih afera treba otići iz Vlade, piše Večernji list. Prvi je to artikulirao HNS, ali svojim zahtjevom upućenim preko medija narodnjaci su, izgleda, razljutili premijera. Izvori bliski Plenkoviću poručuju da je to bio nelojalan potez HNS-a jer dva tjedna, koliko se u medijima vrte Kuščevićeve afere, HNS-ovci, tvrdi izvor blizak premijeru, ni Plenkoviću ni ikome u vodstvu HDZ-a nisu spomenuli da bi Kuščević trebao biti smijenjen.

“Namjere HNS-a nisu do kraja jasne, smeta li im zaista Kuščević ili su tu temu otvorili zbog drugih interesa, no na sve njihove poteze znat ćemo odgovoriti. Čak i njihova neformalna odluka da na predsjedničkim izborima podrže kandidata socijalista, Milanovića, nije najnormalnija kada ste partner u Vladi desnog centra. Takvo što je potpuno neuobičajeno i na razini EU. Ali neće to štetiti Kolindi Grabar-Kitarović”, rekao je Večernjem listu izvor iz Vlade.

Očekuje li premijer da ministar uprave sam podnese ostavku, u njegovu krugu nisu ni potvrdili ni demantirali nego su poručili da će to biti stvar dogovora Plenkovića i Kuščevića te da će premijer nakon povratka iz Bruxellesa ponovno razgovarati s ministrom uprave, piše Večernji.

Iako je Kuščević za svog šefa ukrao referendum Narod odlučuje – Plenković ga se sada odriče. Ministar nije odgovarao kad je tvrdio da se desetci tisuća Hrvata ne znaju potpisati i napisati svoj OIB, a odgovarat će za zbog nekretninskih afera.

> Dr. Željka Markić: ‘Ratifikacija Istanbulske konvencije i krađa referenduma glavni su razlozi za debakl Plenkovićevog HDZ-a’

> (VIDEO) Plenković pronašao krivce za HDZ-ov loš rezultat? – referendumske inicijative i isfabricirane teme

> (VIDEO) Hasanbegović: ‘Već sutra krećemo u pripremu za ključnu bitku – izbore za Sabor’; Esih poručila: ‘Plenković će željeti da nas nema’

> Neslužbeni rezultati za EU parlament: HDZ i SDP osvojili jednak broj mandata

> Dr. sc. Sanja Bilač: Lažni kršćanin Plenković nameće ideologije kroz Istanbulsku konvenciju i Marakeški sporazum i ne može biti vođa Hrvata

Krađa referenduma Narod odlučuje

“Iako je GI Narod odlučuje prikupila 10 posto više potpisa od potrebnog broja za raspisivanje referenduma, ministar Lovro Kuščević i Plenković su, “uskraćujući neovisne promatrače ili promatrače GI Narod odlučuje – izbrojali da se desetci tisuća Hrvata ne znaju potpisati i napisati svoj OIB – a sve kako bi zadržao mogućnost da sa oko 23 posto glasova ima oko 40 posto mandata, zaustavio dopisno/elektroničko glasovanje, uvođenje tri preferencijska glasa bez praga te ukinuo privilegiranost zastupnika nacionalnih manjina”, upozorila je ranije dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

U uvjetima iščašene HDZSDP-demokracije gdje je pojam broja birača vrlo fluidna kategorija – od Baukovih birača duhova do Kuščevićevog registra birača gdje se broj birača koji imaju pravo glasa, u manje od mjesec dana smanji za preko 50.000 – GI Narod odlučuje uspjela je prikupiti dovoljno valjanih potpisa birača za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava – 405.342 valjanih potpisa za prvo, odnosno 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje.

Iako je prikupljeno dovoljno valjanih potpisa te su ispunjene sve ustavne i zakonske pretpostavke za raspisivanje referenduma, Plenkovićev HDZ je u suradnji s SDP-om, SDSS-om, HNS-om, GLAS-om i drugima iz oporbe spriječio referendum koji bi omogućio biračima da sami odlučuju o tome tko će ih predstavljati u Saboru.

Prije manje od mjesec dana GI Narod odlučuje je zatražila od Ustavnog suda da osigura Ustavom zajamčeno raspisivanje referenduma.

“Tražimo od Ustavnog suda da zaštiti ustavno pravo građana na referendum, ukine Zaključak Hrvatskog sabora te sam ispita ispunjava li zahtjev građanske inicijative Narod odlučuje uvjete za raspisivanje referenduma”, rekao je Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje.

Obavio traženi posao – sad može ići

Premijer je o imovini svoga ministra trebao sve znati. No, Kuščević je očito jedan od “potrošnih” ministara koji su obavljali prljave poslove za svog šefa, a onda su ili bi mogli biti potjerani. Ovaj ministar očito nije u onoj kvoti “nedodirljivih” poput ministrice Marije Pejčinović Burić, ministrice kulture Nine Obuljen ili ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića…

Izvor: narod.hr/Večernji list

Foto:  montaža Narod.hr