• Home
  • Plenković napao referendumsku inicijativu ‘Narod odlučuje’

Plenković napao referendumsku inicijativu ‘Narod odlučuje’

 

Premijer Plenković, u intervjuu za HRT odgovarao na pitanja Đurice Drobca s HRT-a, Damire Gregoret s RTL-a, Ivanke Tome iz Jutarnjeg lista i Borisa Rašete iz Večernjeg lista.

 

Na pitanje o referendumskoj inicijativi „Narod odlučuje“ prozvao je referendumsku inicijativu koja se nastavila na borbu i prosvjede protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Plenković je napao građansku inicijativu “Narod odlučuje”, civilno društvo, zastupnike HDZ-a koji su glasovali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, Živi zid, Most i druge te je, iako rejting HDZ-a sustavno pada od kad je ušao u koalciju sa HNS-om – umanjivao značaj pada potpore stranci kojoj je na čelu.

Premijer Plenković je privilegiani položaj nacionalnih manjina u Hrvatskoj, usporedio sa Hrvatima koji imaju prebivalište izvan Hrvatske.

“Je li najprimjerenije zadirati u pitanja političkog sustava, izbornog sustava, zadirati u stečena prava manjina putem referenduma – ja osobno mislim da to nije dobro. Jer što ćemo onda: sigurno ćemo imati odmah inicijativu da se netko zapita trebaju li nam, primjerice, zastupnici iz hrvatskog iseljeništva u Hrvatskom saboru. Ja mislim da su to stvari koje treba dati predstavničkim tijelima.”

Na pitanje o dr. Željki Markić, premijer odgovara:

“Ona je dio civilnog društva i zagovara ciljeve i vrijednosti iza kojih stoji.”

“Koje su njezine namjere, vidite li ih u političkom svijetu?” pitala je Damira Gregoret iz RTL-a.

To je jedan fenomen kojem svjedočimo u Hrvatskoj već duže vremena. Dio je nevladina sektora koji želi preuzeti ulogu predstavničke demokracije i političkih stranaka. Imate ga i na lijevom i na desnom spektru- primjerice, gospođa Markić. To su derivjacije civilnog sektora koji zadiru u politički sustav, rekao je premijer.”

Uvjeren je kako samo velike stranke imaju snagu, ljude i resurse voditi zemlju. “Došao sam ojačati mainstream. Stranku vodim točno tamo gdje treba biti – tamo gdje ju je postavio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman – u desni centar, ustvrdio je Plenković.

“Mijenjajući HDZ mijenjat ćemo Hrvatsku na bolje.”, smatra.

Premijerov napad na civilno društvo

Zabrinjavajući je premijerov napad na udrugu civilnog društva koja u svojim aktivnostima ne izražava nikakve nelegitimne zahtjeve.

Dr. Željka Markić čelnica je udruge U ime obitelji koja sudjeluje u građanskoj referendumskoj inicijativi “Narod odlučuje” za promjenu izbornog sustava.

Udruga U ime obitelji nastala je na aktivnostima građanske inicijative U ime obitelji 2013. za ustavnu zaštitu braka. Zalaganje za demokratizaciju izbornog sustavate, primjerice, za uvođenje neradne nedjelje za radnike u trgovinama – samo su neke od civilnih aktivnosti kojima se udruga bavi.

Suprotno demokratskim standardima – premijer zauzeo stranu još i prije referendumskog izjašnjavanja građana

Iako prikupljanje potpisa za referendum još nije ni započelo, premijer je već napao zahtjeve inicijative.

Suprotno demokratskim standardima, po kojima nije uputno da vlast zauzima stranu prilikom referendumskog izjašnjavanja građana, Plenković se u intervjuu vrlo jasno unaprijed usprotivio promjeni izbornog sustava.

Takav postupak zasigurno nije izraz poštovanja prema građanima, koji će svoj stav o referendumu – tek izreći.

Napad na GI Narod odlučuje pogledajte u videu: 

Izvor: narod.hr/hrt