• Home
  • Plenković se ne protivi samo referendumu u Hrvatskoj, već i u Velikoj Britaniji!

Plenković se ne protivi samo referendumu u Hrvatskoj, već i u Velikoj Britaniji!

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish dao je intervjuu za medije, a tema razgovora je bio Brexit odnosno napredak u pregovorima o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije. Veleposlanik Dalgleish u intervjuu je objasnio kako je premijer Plenković protiv održavanja refernduma u Velikoj Britaniji. Imajući u vidu činjenicu da se protivi referendumu u drugoj državi, lakše je razumjeti sve što je Plenković poduzimao i poduzima protiv referenduma za promjenu izbornog sustava u Hrvatskoj – referendumu koji će izravno odrediti način na koji će se birati njega i sve druge zastupnike u Saboru.

“Njemu se ne sviđa što smo uopće imali referendum, to je nekoliko puta vrlo jasno rekao, ali razumije da bi izlazak bez sporazuma bio loš ne samo za Britaniju nego i za EU”, naglasio je britanski veleposlanik u Hrvatskoj.

Ne može biti granica unutar britanskih granica

Bruxelles i London nadaju se da će dogovoriti sporazum koji će spriječiti da Britanija izađe iz Unije 29. ožujka 2019. bez prijelaznog razdoblja, što bi moglo izazvati kaos i ekonomske poteškoće na obje strane.

Najveći je problem kako izbjeći “tvrdu granicu” između Republike Irske i Sjeverne Irske koja će biti jedina kopnena granica EU-a i Britanije nakon Brexita. London odbija briselski prijedlog da se to postigne tako da Sjeverna Irska ostane u zajedničkoj europskoj carinskoj uniji.

> (VIDEO) Plenković i dalje napada Narod odlučuje: ‘Ta ekipa želi Hrvatsku dovesti do talijanskog scenarija’

> Premijer Plenković o GI Narod odlučuje: ‘Referendumom nas marginalci i isključive političke opcije žele vratiti 50 godina unatrag’

Dalgleish je istaknuo kako je neprihvatljivo da Sjeverna Irska ostane dio jedinstvenog tržišta te da se tako stvori carinska barijera između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

“Ne možemo imati rješenje koji bi postavilo granicu unutar naših granica. Ne postoji nijedna zemlja u svijetu u kojoj toga ima”, istaknuo je britanski veleposlanik.

On je istaknuo da se moraju izbalansirati želje Europske unije oko poštivanja integriteta jedinstvenog tržišta i carinske unije s potrebama Ujedinjenog Kraljevstva da se poštuje integritet njezina teritorija.

“Oko tog pitanja se razumijemo i naši pregovarači rade na tome”, rekao je Andrew Dalgleish.

“Potrebna je politička volja s obje strane. Odnosno, dogovor koji će poštivati s jedne strane želje dvadesetsedmorice – da je nemoguće imati privilegije bez obveza koje s njima idu, što razumijemo. S naše strane je neprihvatljivo da posljedica napuštanja Europske unije bude podjela Velike Britanije”, istaknuo je Dalgleish.

Pregovori nisu propali

Dalgleish je pojasnio da je u razgovorima u nedjelju postignut napredak, doduše nedovoljan, pa je stoga odlučeno da se napravi stanka do summita.

Istaknuo je da apsolutno nije točno da su pregovori propali, te je izrazio uvjerenost da će dogovor u konačnici biti postignut.

U nedjelju su se u Bruxellesu neočekivano sastala i dvojica glavnih pregovarača, britanski Dominic Raab i europski Michel Barnier.

Iako su u medijima isprva počele kolati informacije da će u nedjelju biti objavljeno da je dogovor postignut, to se ipak nije dogodilo i pregovarači su objavili da uzimaju stanku do europskog summita sredinom tjedna.

“Nije točno da su pregovori propali i da se ne zna kako dalje. Nije kraj svijeta. Imali su dobre razgovore, ali nije došlo do proboja”, kazao je britanski veleposlanik.

> Krešimir Miletić: ‘U Hrvatskoj Andreja Plenkovića – Plenković je sretan što narod još uvijek ima živaca i volje tražiti rješenja na demokratski način’

Istaknuo je da je postignut “velik napredak ali ne i dovoljan”.

Stoga je odlučeno da se uzme stanka i da se vidi što ćemo s tzv. backstopom, dogovorenim zaštitnim mehanizmom koji bi značio da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji ako se ne pronađu druga rješenja, objasnio je.

Summit kao ključ?

Summit Europske unije održava se 17. i 18. listopada, a novi sastanak dviju strana do radne večere europskih čelnika u srijedu nije predviđen.

Barnier je rekao u nedjelju navečer nakon sastanka s britanskim kolegom da “za ključne točke i dalje nema rješenja”.

Pregovori uporno zapinju na pitanju budućnosti irske granice nakon Brexita, a razgovori u nedjelju ponovno su zapeli na istom.

Samo šest mjeseci prije nego što Britanija napusti EU, koja prolazi kroz najveću promjenu u trgovinskoj i vanjskoj politici u posljednjih 40 godina, obje strane pokušavaju izbjeći scenarij Brexita bez sporazuma i očekuju da će listopadski summit biti prekretnica.

“Bilo je razgovora je li potrebno više vremena..ali nemamo mjesece, stoga se trudimo da dođe do dogovora u Bruxellesu ovaj tjedan. Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je britanski diplomat.

Velika Britanija je odredila 29. ožujka iduće godine kao datum izlaska iz EU-a, što znači da se sporazum mora postići do studenoga jer ga poslije moraju ratificirati britanski i Europski parlament.

Izvor: Hina/sv

Foto: Getty Images, fah Fotomontaža: narod.hr