• Home
  • Podolnjak nakon predaje potpisa: ‘Slijedi cjelovito obrazloženje ustavnopravne valjanosti referendumskih pitanja’

Podolnjak nakon predaje potpisa: ‘Slijedi cjelovito obrazloženje ustavnopravne valjanosti referendumskih pitanja’

Danas, 13. lipnja građanska inicijativa Narod odlučuje predala je Hrvatskom saboru prikupljene potpise i Zahtjev za raspisivanjem referenduma za promjenu izbornog sustava. Povodom toga, Most-ov zastpunik Robert Podolnjak, koji je bio jedan od kreatora predloženih 6 mjera za poboljšanje izbornog sustava komentirao referendumska pitanja.

“Sada kada je inicijativa predala potpise, vidjet ćete cjelovito obrazloženje razloga i ustavnopravne valjanosti podnijetih referendumskih pitanja. Kao što znate, Ustavni sud za svaku referendumsku inicijativu traži dobro i utemeljeno obrazloženje razloga i ciljeva.

Vjerujem da će u obrazloženju, koje je prilično detaljno za oba pitanja, uvjeriti i kolege u Saboru i druge ustavnopravne stručnjake da su ova pitanja u skladu s Ustavom i da ćemo tek nakon što obrazloženja postanu javna imati jednu stvarnu ustavnopravnu raspravu, jer do sada je bilo nemoguće kvalitetno obrazložiti sve ono što sadrže referendumske inicijative naročito ona o izbornom sustavu koja sadrži više odredbi”, kazao je Podolnjak.

Na kritike da se drugim pitanjem smanjuju prava nacionalnih manjina što je protivno Ustavu, Podolnjak uzvraća da je “ovdje riječ o reguliranju drugačijeg statusazastupnika nacionalnih manjina”.

“Prava manjina koja su uređena Ustavom i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i drugim zakonima ni na koji način se ne mijenjaju. Ovdje se mijenja samo pravo odlučivanja tih osam zastupnika u samo dva pitanja i to povjerenja Vladi i odlučivanja o proračunu, jer je ono usko povezano jer zbog nedonošenja proračuna pada Vlada i slijede izbori. Dakle isključivo ta dva pitanja zastupnici manjina ne bi imali pravo odlučivanja”, pojašnjava Podolnjak.

“Sumnjam da je pitanje formiranja Vlade, predsjednika Vlade i ministara ono što je ključno ili nužno ili važno za funkciju zastupnika nacionalnih manjina, koje se, podsjetimo, biraju u posebnom sustavu, posebnoj izbornoj jedinici na drugačiji način nego zastupnici u općim izbornim jedinicama, s daleko manjom izbornom bazom i daleko manje glasova, a u ovom trenutku i od kada postoje imaju potpuno ista prava u odlučivanju o svim pitanjima pa i formiranju Vladu.

Inicijativa smatra da samo taj dio treba ograničiti, o povjerenju Vladi i proračunu, dok ostale odluke vezane za promjenu Ustava ili ustavnih zakona o pravima nacionalnih manjina i drugih zakona u ovom referendumskom pitanju nisu smanjenja i nisu dio referendumskog pitanja. Ono se odnosi isključivo na samo dva njihova prava koja taj njihov mandat svode na drugačiji od mandata zastupnika biranih u općim izbornim jedinicama“, zaključio je.

Izvor: Hina/sv