• Home
  • Premijer – pravnik – ne zna tko upućuje zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

Premijer – pravnik – ne zna tko upućuje zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Virovitice kako očekuje da se, kada Ministarstvo uprave utvrdi potpise za referendum o izmjeni Izbornog zakona, saborski Odbor za Ustav obrati Ustavnom sudu za zahtjevom za ocjenu ustavnosti. Kao pravnik pokazao je neznanje.

“Prvo će Ministarstvo uprave provjeriti sve potpise, vidjeti jesu li potpisi korektno prikupljeni i je li taj broj onakav kako se kaže, a nakon toga očekujem da Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav uputi pitanje Ustavnom sudu za za ocjenu ustavnosti”, rekao je Plenković nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a u Virovitici.

Na sjednici su, kako je rečeno, razmotrena aktualno-politička pitanja, dnevni red saborske sjednice i sve aktivnosti kluba u sljedećih mjesec dana. Sjednicom u Virovitici, naglašeno je, Klub HDZ-a iskazuje želju da se decentralizira i približi građanima.

U Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu Republike Hrvatske stoji:

Članak 95.

(1) Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će, u slučaju kad deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj zatraži raspisivanje referenduma, utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 86. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivanje.

(2) Odluku iz stavka 1. ovoga članka Ustavni sud će donijeti u roku od 30 dana od dana zaprimanja zahtjeva.

Prema tome, referendumska pitanja na ocjenu ustavnosti upućuje Sabor, a ne Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kako tvrdi Plenković.

 

Izvor: narod.hr