• Home
  • Prof. Marić iz GI Narod odlučuje: ‘Teatar apsurda – Poništene potpise možete vidjeti samo ako vam suglasnost dadu oni čiji su potpisi poništeni, a oni to ne znaju’

Prof. Marić iz GI Narod odlučuje: ‘Teatar apsurda – Poništene potpise možete vidjeti samo ako vam suglasnost dadu oni čiji su potpisi poništeni, a oni to ne znaju’

“Ovo nije teatar apsurda ovo je bizarno i harlekinsko izigravanje svih načela zdravorazumskog razmišljanja i logike”, komentirao je profesor filozofije i sociologije Miljenko Marić, glavni koordinator GI Narod odlučuje za cetinsku krajinu te predsjednik Udruge obitelji s četvero i više djece Cetinskog kraja – “Udruga 4+”, u osvrtu na nelogičnost tvrdnji Ministarstva uprave koji pod krinkom zaštite osobnih podataka ne žele dozvoliti provjeru navodno nevažećih potpisa te da je za uvid potrebna suglasnost onih koji ni ne znaju da im je potpis HDZ-ovo ministarstvo Lovre Kuščevića poništilo.

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje zatražila zastupnike da odbace Vladino izvješće i raspišu referendum za promjenu izbornog sustava

“Ovo nije teatar apsurda ovo je bizarno i harlekinsko izigravanje svih načela zdravorazumskog razmišljanja i logike“, komentirao je prof. Marić, a njegov komentar prenosimo u cijelosti.

Zamislite pravnu konstrukciju: ” Poništene potpise možete vidjeti samo ako vam suglasnost dadu oni čiji su potpisi poništeni, a oni to ne znaju, jer nitko osobno ne zna jeli mu potpis poništen i još bizarnije i logički nemoguće je da suglasnost daju osobe čiji ime i prezime odnosno identitet nije uspjelo utvrditi ni famozno povjerenstvo ministra Kuščevića. Ovo nije teatar apsurda ovo je bizarno i harlekinsko izigravanje svih načela zdravorazumskog razmišljanja i logike.”

Podsjetimo, saborski zastupnici Mosta danas nisu dobili na uvid kontrolne liste sa 40 tisuća nevažećih potpisa za raspisivanje državnih referenduma, iako su na poziv ministra Kuščevića došli provjeriti navodno nevažeće potpise.

> (VIDEO) Miro Bulj na sjednici Odbora za Ustav: ‘Ovo je igrokaz, sve ste napravili da referendum ne prođe

U ministarstvu su odbijeni, jer “su tamo rekli da napišemo službeni zahtjev, mi smo to učinili, i sad su nam rekli da možemo imati uvid u svoje potpise. Mi ćemo tražiti i u APIS-u, ali jasno je da nam ne daju. Kako da mi po Hrvatskoj skupljamo suglasnosti kada ne znamo kojih je to 40 tisuća potpisa proglašeno nevažećim i da tražimo te ljude“, rekao je Grmoja. Dodao je da iako kao zastupnik ne može provjeriti točnost kontrolnih lista, sutra mora u Saboru glasati o tome da se nisu ispunili uvjeti za raspisivanje referenduma.

U Minstarstvu ih je primila državna tajnica HDZ- ova Josipa Rimac koja im je poručila da moraju podnijeti službeni zahtjev kako bi im se uvid omogućio te se pozvala na Zakon o zaštiti osobnih podataka zbog kojih ne može otkriti kompletan popis.

> (VIDEO) Most u Kuščevićevom ministarstvu zatražio uvid u kontrolne liste i diskvalificirane potpise Narod odlučuje: ‘Samo odugovlače’

„Ja ne mogu kršiti taj zakon, i reći što smo donijeli. Aplikacija u koju su uneseni nevažeći potpisi je u APIS-u i to smo im omogućili. Sukladno zaštiti osobnih podataka mogu provjeriti potpise ako imaju privolu onih čiji su potpisi nevažeći“, ustvrdila je državna tajnica. Na inzistiranje novinara rekla je da je donijela Grmojin i Podolnjakov potpis.

Grmoja: Donijeli su nam samo naše potpise

„Kako da znamo koji su potpisi nevažeći ako je taj popis uništen“, upitao je Grmoja, dodavši da su bili spremni potpisati i izjavu o tajnosti podataka.

> (VIDEO) Prof. Podolnjak: Uništavanje kontrolnih lista s diskvalificiranim potpisima GI Narod odlučuje je skandalozno

„Donijeli su nam naše potpise“, izjavio je Grmoja te je ustvrdio je da ministar Kuščević tijekom rasprave očito nije govorio istinu.

„Na njegov poziv smo otišli u Ministarstvo, jutros su nam tamo rekli da napišemo službeni zahtjev, mi smo to učinili, i sad su nam rekli da možemo imati uvid u svoje potpise. Mi ćemo tražiti i u APIS-u, ali jasno je da nam ne daju. Kako da mi po Hrvatskoj skupljamo suglasnosti kada ne znamo kojih je to 40 tisuća potpisa proglašeno nevažećim i da tražimo te ljude“, rekao je Grmoja. Dodao je da iako kao zastupnik ne može provjeriti točnost kontrolnih lista, sutra mora u Saboru glasati o tome da se nisu ispunili uvjeti za raspisivanje referenduma.

Izvor: narod.hr

Foto: Facebook Miljenko Maric