• Home
  • Prošlo je mjesec dana, Vlada i dalje odugovlači poslati potpise na provjeru

Prošlo je mjesec dana, Vlada i dalje odugovlači poslati potpise na provjeru

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici, među ostalim, raspravljala je o Nacrtu prijedloga zakona o brdsko-planinskim područjima i o Nacrtu prijedloga zakona o otocima.

Ovo je već treća sjednica Vlade nakon što je Sabor obvezao Vladu da provjeri vjerodostojnost i broj potpisa prikupljenih za referendum građanske inicijative Narod odlučuje a na kojoj se na dnevnom redu ne može pronaći odluka o provjeri potpisa GI Narod odlučuje.

> Dr. Mato Palić: ‘Nije problem da imaju prava. Problem je kad postanu paraziti i kad mandat služi samo njima i njihovima’

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izrazio je sućut grčkoj vladi i obiteljima stradalih u požarima. RH, osim što suosjeća zbog ove velike tragedije, spremna je pomoći u gašenju požara protupožarnim zrakoplovima i njihovim posadama, dodao je.

> GI Narod odlučuje zatražila od Vlade da provjeru potpisa povjeri DIP-u kao neovisnom i nepristranom tijelu

Osvrnuo se na Zakon o otpisu dugova, zahvalio je FINA-i i službama koje su radile tijekom vikenda kako bi oni bili otpisani. Kazao je da je u sklopu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama otpisan dug do 10.000 kuna blokiranim sugrađanima koji su bili dužni državi ili s državom povezanim pravnim osobama. Premijer je dodao da je ukupno otpisan dug od milijardu i 338 milijuna kuna, navodi HRT.

Plenković očekuje sljedeći tjedan stupanje na snagu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koji je usmjeren prema destimulaciji neuspješnih blokada računa koje traju dulje od 3 godine. Također očekuje daljnje smanjenje broja blokiranih građana kojih je oko 70.000.

> Zastupnici nacionalnih manjina značajno povećali saborsku ‘aktivnost’ otkad drže većinu Vladi!

Osvrnuo se na sjednicu za Slavoniju, Baranju i Srijem, zahvalio je svima na cjelovitoj pripremi sastanka i naglasio da projekt ”Slavonija” ima vrlo konkretne efekte i da ćemo za 10-ak mjeseci imati cjelovit uvid u ukupne efekte ovih mjera.

Plenković je komentirao podatke o prosječnoj plaći za svibanj koja iznosi 6.352 kn. Otkad je naša vlada preuzela dužnost, prosječna neto plaća viša je za 710 kuna, dodao je premijer. Registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju je iznosila 8,8%o, a trenutno je u zemlji nezaposleno 136.889 ljudi. To je jedan od najnižih apsolutnih brojeva vjerojatno od 1990., ako se ne varam, što se više nego jasno vidi u turističkoj sezoni, gdje su brojni poslodavci su u potrazi za radnicima različitih profila, rekao je Plenković.

> Prof. Podolnjak: ‘U Ministarstvu nikako odgovoriti na pitanje o broju birača, tim tempom povratnu informaciju o provjeri potpisa za referendum očekujemo za nekoliko godina’

Premijer je najavio da će u pripremi iduće sezone morati pravovremeno i s poslodavcima i sa sindikatima vidjeti najbolje načine da se riješi taj problem na tržištu rada te da se eventualno i ranije vidi koje su kvote potrebne za strane radnike.

GI Narod odlučuje predala je potpise u roku od dva tjedna, Vlada u tom vremenu ne može donijeti ni odluku o provjeri potpisa?

Podsjetimo, Hrvatski sabor izglasovanom odlukom obvezao je Vladu da provjeri vjerodostojnost i broj potpisa prikupljenih za referendum građanske inicijative Narod odlučuje.

GI Narod odlučuje u roku od dva tjedna od završetka prikupljanja potpisa, predala ih je Hrvatskome saboru.

Objava broja prikupljenih potpisa i predaja potpisa Hrvatskom saboru protekla je u ozračju javnih napada mnogih predstavnika vlasti na inicijativu. Iako bi nositelji vlasti, u situaciji kada se građani izjašnjavaju, trebali zadržati neutralan stav, još za vrijeme prikupljanja potpisa mnogi su od njih, uključujući i premijera Plenkovića, javno iskazali svoje protivljenje ovoj inicijativi, a ono se pojačalo nakon što su potpisi prikupljeni.

> GI Narod odlučuje zatražila od Vlade da provjeru potpisa povjeri DIP-u kao neovisnom i nepristranom tijelu

Premijer Plenković u nekoliko je navrata ustvrdio o pitanju izbornog sustava građani ne bi trebali odlučivati na referendumu, a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, između ostalog, kazao je kako misli da takva incijativa ne može donijeti ništa dobro.

Ministar uprave Lovro Kuščević je pak, ne navodeći potvrdne dokaze, iznio optužbu da su organizatori prikupljali potpise i nakon zakonom propisanog roka.

Istovremeno, Vlada još uvijek nije donijela potrebnu odluku kako bi se provjerila vjerodostojnost prikupljenih potpisa.

Sabor raspravu o ovoj temi pokušao obaviti “u tajnosti”

Hrvatski je Sabor u pretposljednjem tjednu rada Sabora prije ljetne pauze, u kasnim večernjim satima, u gotovo polupraznoj sabornici na dnevnom redu imao raspravu o ovoj temi.

Rasprava je započela nakon 20 sati i završila nakon 23 sata, a bila je ispunjena mnogim neprimjerenim napadima i uvredama koje su pojedini saborski zastupnici uputili svojim kolegama. U napadima se posebno istaknuo potpredsjednik Sabora i predstavnik talijanske manjine Furio Radin.

> Marinko Jurasić o prljavom govoru u Saboru: Kad zastupnici počnu brojiti krvna zrnca kolegama

Glasovanje o ovoj točki provedeno je dva dana kasnije, te je time Sabor donio odluku da Vlada treba provesti provjeru vjerodostojnosti i broja potpisa građana te utvrditi je li prikupljanje potpisa održano u skladu sa zakonom.

> (VIDEO) Grmoja predložio raspravu o referendumu GI Narod odlučuje za prikladniji termin, Hajdaš Dončić odbio: ‘Velika koalicija na djelu’

GI Narod odlučuje prikupila je više od 400 000 potpisa građana za svako od dva referendumska pitanja, kojima bi se kroz 6 mjera uredio hrvatski izborni sustav te ovlasti saborskih zastupnika nacionalnih manjina.

> (VIDEO) Evo kako je Pupovac vratara Subašića upleo u raspravu o GI Narod odlučuje!

Nakon što se utvrdi vjerodostojnost i broj prikupljenih potpisa, Sabor može zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti predloženih pitanja. Ukoliko Ustavni sud potvrdi ustavnost pitanja (odluku je dužan donijeti unutar 30 dana od zahtjeva), započinje teći zakonski rok od 20 do 40 dana u kojemu se mora raspisati referendum.

> (VIDEO) Sabor u 23:23 završio raspravu o zahtjevu za referendum GI Narod odlučuje: Radin i Pupovc napali Podolnjaka!

Predstavnici GI Narod odlučuje ističu da je realan rok za raspisivanje referenduma mjesec rujan te traže od vladajućih da provedu proceduru i raspišu referendum kojega je zatražilo više od 400 000 hrvatskih birača.

> Dr. Sanja Bilač: ‘Hrvatski narode, nema više odgađanja!’

Iz inicijative su također, ističući da ih je ministar uprave Kuščević lažno optužio, uputili dopis premijeru Plenkoviću i članovima Vlade sa zahtjevom da se provjera vjerodostojnosti i broja potpisa prikupljenih za referendum povjeri Državnom izbornom povjerenstvu kao neovisnom i nepristranom tijelu.

Izvor: narod.hr/hina/hrt

Foto: Fah, Narod odlučuje; fotomontaža: Narod.hr