• Home
  • Sabor o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma

Sabor o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma

Hrvatski sabor u srijedu će, među ostalim, raspravljati o konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma te konačnim izmjenama zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Usvojen zakon prepisan od SDP-a o financiranju referenduma: Za njega glasovali i HDZ-ovci koji su prije 3 godine bili protiv

Novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma se, među ostalim, regulira financiranje referendumskih aktivnosti što do sada nije bilo uređeno niti jednim propisom.

Potpredsjednica DIP-a: ‘Financiranje građanskih referenduma trebalo je urediti Zakonom o referendumu, a ne Zakonom o financiranju političkih stranaka’

Predlaže se i uvođenje informacijskog sustava za nadzor financiranja, putem kojeg će subjekti nadzora dostavljati nadležnim tijelima financijske izvještaje. Ti bi izvještaji bili objavljivani na jedinstvenom mjestu – web stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Novim se zakonom utvrđuju i kriteriji za određivanje visine iznosa sredstava koje su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje političkih stranaka.

Uređuje se i način raspoređivanja sredstava političkim strankama iz proračuna, za redovito godišnje financiranje. Novac bi se raspoređivao prema broju dobivenih zastupničkih mjesta, odnosno mjesta u predstavničkom tijelu jedinice samouprave, prema konačnim rezultatima izbora. Sada se novac raspoređuje prema trenutku konstituiranja predstavničkog tijela.

Izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga definira se pojam novih psihoaktivnih tvari te omogućuje ministru zdravstva donošenje naredbe o njihovoj zabrani, dok se industrijska konoplja definira kao sorta konoplje s niskim sadržajem THC-a (ukupno do 0,2 posto i manjim), čime se omogućava korištenje cijele biljke u industriji.

Definiranje pojma “novih psihoaktivnih tvari” neophodno je radi pojave i vrlo brzog porasta broja novih psihoaktivnih tvari u Europskoj uniji i Hrvatskoj koje nisu pod zakonskom kontrolom i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju, navodi se u obrazloženju zakona.

Na dnevnom redu u srijedu su i izmjene Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u prvom čitanju kojima se on usklađuje s EU direktivom.

Izvor: narod.hr/hina

Foto: Getty images