• Home
  • Sladoljev za Narod.hr: ‘Zamjena ministra Kuščevića bit će također protureferendumski nastrojena’

Sladoljev za Narod.hr: ‘Zamjena ministra Kuščevića bit će također protureferendumski nastrojena’

Nakon današnje saborske rasprave u kojoj je na dnevnom redu bilo Izvješće o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma GI “67 je previše”, a u kojem su se zastupnici dotaknuli i “krađe” referenduma GI Narod odlučuje te netransparentne provjere potpisa kojeg je provodilo Ministarstvo uprave na čelu s Lovrom Kuščevićem, razgovarali smo s Mostovim zastupnikom Markom Sladoljevom.

Narod.hr: Potaknuti jučerašnjom ostavkom ministra Kuščevića i temom dnevnog reda o referendumu, saborski zastupnici danas su govorili i o “krađi” referenduma GI Narod odlučuje. Recite nam ukratko, na što ste Vi upozoravali u Saboru i o čemu se govorilo?

Marko Sladoljev: Ja sam zatražio stanku u ime kluba Mosta nezavisnih lista, smatram skandaloznim da u Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo dolazi čovjek koji je “ubojica” referenduma. Postavio sam pitanje hoće li on predstavljati građane RH, budući da je narodni zastupnik, hoće li predstavljati ovih 400.000 ljudi koji su potpisali za referendumsku inicijativu o promjeni izbornog sustava? To njemu sigurno nije nikakva kazna nego, zapravo, nagrada, i to je ruganje s hrvatskim građanima, pogotovo onima koji su potpisivali za tu referendumsku inicijativu. Tražio sam da Hrvatski sabor pokrene referendum o promjeni izbornog zakona.
A što se tiče zamjene ministra Kuščevića, izrazio sam skepsu da će na njegovo mjesto doći čovjek koji je za tu referendumsku inicijativu jer to vladajućima ne paše. Promjena izbornog zakona njima ne paše i to će biti kontinuitet jedne protureferendumske vlasti.

“Ova vlast je protureferendumska”

Narod.hr: Pozvali ste Sabor da raspiše referendum GI Narod odlučuje. Hoće li se većina zastupnika tome odazvati?

Marko Sladoljev: Neće. Vladajuća većina, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima s kojima su danas ponovno uspostavili suglasje, sigurno neće. Njima ne paše promjena izbornog zakona, ne paše im nikakva promjena niti izbori. Oni će se do krajnjeg roka držati svojih saborskih stolica. Izrazili su jasan svoj stav da su protiv referenduma o izbornom zakonu i time su se svrstali na jednu stranu. Dakle, ova vlast je protureferendumska. Ali, meni je, kao saborskom zastupniku, dužnost upozoravati na tu činjenicu i tražiti raspisivanje referenduma.

Izvor: narod.hr