• Home
  • Što GI Narod odlučuje traži od Kuščevića za pregledavanje potpisa?

Što GI Narod odlučuje traži od Kuščevića za pregledavanje potpisa?

Ministar uprave Lovro Kuščević dao je građanskoj inicijativi Narod odlučuje u dva dana termine za provjeru preko 40.000 “nevažećih” potpisa za svako od dva referendumska pitanja. Fizičke osobe su svoj potpis mogle provjeriti od ponedjeljka, 19. studenoga, do srijede, 21. studenoga, a od danas, 26. studenog, do srijede 28. studenoga, omogućit će se uvid predstavnicima građanskih inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje.

Što nudi Kuščević?

Dok je APIS imao punih 45 dana za provjeru potpisa, inicijativama su tako dana svega – dva dana u određenim terminima.  Prije samog uvida, proći će se sigurnosna provjera, a djelatnicima se moraju predati mobiteli i kemijske.

(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Čija prava brani pučka pravobraniteljica – puka ili Andreja Plenkovića?

Građanskim inicijativama provjera potpisa omogućit će se prostoriji APIS-a koja je pod video nadzorom i u kojoj se čuvaju sve potpisne liste. Operateri APISA će izvršiti uvid u aplikaciju koja je korištena prilikom provjere potpisa i dat će obrazloženje zašto neki potpis nije prihvaćen.

 

Nitko u sigurnoj sobi Apisa neće smjeti koristiti mobitele, olovke i slično, dakle potpisi se neće moći snimiti ili prepisati. Mediji nemaju pristup provjeri potpisa. S obzirom na metodologiju provjere nevažećih potpisa, mediji ne bi ni imali uvid u potpisne liste. To je sve što Kuščević nudi glede provjere potpisa.
Što traži “Narod odlučuje”?

Iz GI Narod odlučuje traže potpunu reviziju provjere broja navodno nevažećih potpisa za koju kažu da će pokazati kako je Kuščević varao. Ta cjelovita revizija uključuje pristup cjelokupnom materijalu, a ne samo bazi potpisa u digitalnom obliku, detaljnu provjeru svakog navodno nevažećeg potpisa, vođenje evidencije, a prije svega traži se da se GI Narod odlučuje da adekvatno vrijeme, sukladno vremenu koje je na raspolaganju imalo Ministarstvo uprave kad je brojilo potpise.

(VIDEO) Kuščević o Marakeškom sporazumu: ‘Ja inače ne volim često mijenjati svoje stavove’

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr