• Home
  • Troskot iz GI Narod odlučuje: ‘Jako nam je drago da su biskupi poduprli referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava’

Troskot iz GI Narod odlučuje: ‘Jako nam je drago da su biskupi poduprli referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava’

„Jako nam je drago da su biskupi poduprli referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava naglašavajući važnost angažmana svih građana u postizanju veće društvene pravednosti.”, istaknuo je u razgovoru za Jutarnji list Zvonimir Troskot iz građanske inicijative Narod odlučuje.

Za prikupljanje potpisa prijavili su se na više od 1000 lokacija i dodaje da se ne zabranjuje prikupljanje potpisa pred crkvama pa je za očekivati da će svaki biskup i nadbiskup odlučiti ponaosob.

> (VIDEO) Zvonimir Troskot iz GI ‘Narod odlučuje’ u Otvorenom: ‘Izmjenama izbornog zakona do veće pravednosti’

U nastavku prenosimo razgovor gospodina Troskota za Jutarnji list u cijelosti:

Kako komentirate priopćenje Stalnog vijeća HBK-a u kojem se direktno ne navodi da se građanskim inicijativama omogućuje skupljanje potpisa ispred crkvi kao što je to bio slučaj 2014. godine?

Zvonimir Troskot: Jako nam je drago da su biskupi poduprli referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava naglašavajući važnost angažmana svih građana u postizanju veće društvene pravednosti. U priopćenju HBK stoji da se ne najavljuje referendumska inicijativa u župnim obavjestima – a dobro ste primijetili da se ne govori ništa o prikupljanju potpisa pred crkvama. Ne zabranjuje se prikupljanje potpisa pred crkvama pa je za očekivati da će svaki biskup i nadbiskup odlučiti ponaosob. Prikupljanje pred crkvama nam je jako važno, ne samo zato što se u njima nedjeljom okuplja veliki broj hrvatskih građana već i zato što se crkve nalaze na glavnim gradskim i mjesnim trgovima, u okolnostima u kojima nam sada neki gradovi, osobito oni u kojima je HDZ na vlasti, ali na žalost i grad Zagreb traže da im se za lokacije na kojima će stajati stolovi plaća pristojba kao da radi za komercijalne djelatnosti ili kao ona koju plaćaju političke stranke, to nam je još važnije.

Imate li dozvolu biskupa za skupljanje potpisa ispred crkvi?

Zvonimir Troskot: U nekim biskupijama imamo u nekim još nemamo.

Na koliko lokacija u Hrvatskoj će se prikupljati potpisi za referendum Narod odlučuje? Jeste li dobili dozvolu Grada Zagreba i ostalih jedinica lokalne samouprave za prikupljanje potpisa na javnim površinama?

Zvonimir Troskot: Prijavili smo na više od 1000 lokacija. Koliko ćemo ih aktivirati ovisit će o tome koliki broj gradova će kočiti prikupljanje potpisa svojim inzistiranjem da neprofitnoj građanskoj inicijativi naplaćuju pristojbe kao da se radi o komercijalnim štandovima ili aktivnosti političkih stranaka koje novac dobivaju iz hrvatskog proračuna.

Hoće li se potpisi za oba referenduma – Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj skupljati na istim štandovima ili odvojeno?

Zvonimir Troskot: Potpisi za referendum moraju se prikupljati na jasno označenim mjestima koji građanima omogućuju da bez poteškoća razlikuju o kojem se referendumu radi. Za inicijativu Narod odlučuje, birači će trebati dati 2 potpisa za 2 referendumska pitanja. Držat ćemo se svih zakonskih zahtjeva.

> (VIDEO) Troskot i dr. Kanački: ‘Državnu politiku diktiraju oni koji su osvojili između 163 i 808 glasova, idemo na referendum kako bismo to promijenili“

Podsjetimo, građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2.

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr