• Home
  • U Saboru danas rasprava o referendumu GI Narod odlučuje: Velika koalicija na djelu – HDZ-ov Reiner izvjestitelj, SDP-ov Grbin suizvjestitelj
Izvor: fah

U Saboru danas rasprava o referendumu GI Narod odlučuje: Velika koalicija na djelu – HDZ-ov Reiner izvjestitelj, SDP-ov Grbin suizvjestitelj

Zbog opširnog dnevnog reda saborski zastupnici plenarni radni tjedan, umjesto uobičajene srijede, počinju već danas. Prema dnevnom redu zastupnici će raspravljati i glasovati o zahtjevu za raspisivanje referenduma inicijative “Narod odlučuje” o promjeni izbornog sustava i slanju potpisa na provjeru.

Zanimljivo je da je Odbor za Ustav još 20. lipnja odredio HDZ-ovog Željka Reinera, predsjednika Odbora, kao izvjestitelja na plenarnoj sjednici, a onda su prošli petak, 29. lipnja, kao suizvjestitelja dodali i SDP-ovog Peđu Grbina, potpredsjednika Odbora.

 (VIDEO, FOTO) Narod odlučuje: Uz pjesmu Lijepa li si i skandiranje ‘Hrvatska, Hrvatska’ predani potpisi Hrvatskom saboru

Građanska inicijativa Narod odlučuje koja je dva tjedna prikupljala potpise za izmjenu Ustava predala je 13. lipnja Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

Prvo referendumsko pitanje odnosi se na promjene izbornog sustava definiranog u članku 72. tako da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 100-160 na 100-120, da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijska kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji s pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasovati i dopisnim i elektroničkim putem.

(VIDEO) Dr. Natalija Kanački iz Narod odlučuje: ‘Činjenica da nismo primljeni od predsjednika Sabora pokazuje kakve pritiske politika radi’

Drugo referendumsko pitanje odnosi se na zastupnike nacionalnih manjina i to tako da oni odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Za prvo referendumsko pitanje, o promjeni praga za ulazak u Sabor i načina biranja zastupnika, prikupili su 405.352 tisuća potpisa, a za drugo, ono o glasovanju manjina u Saboru, 407.469 tisuća potpisa.

Izvor: narod.hr