• Home
  • (UŽIVO) Sabor raspravlja o potpisima GI Narod odlučuje; ‘HDZ-ov Brkić zabranio Bulju govoriti i udaljio ga iz Sabora’

(UŽIVO) Sabor raspravlja o potpisima GI Narod odlučuje; ‘HDZ-ov Brkić zabranio Bulju govoriti i udaljio ga iz Sabora’

Hrvatski sabor u srijedu plenarni radni tjedan započinje raspravom o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, kojima se članak 10. tog zakona, na temelju kojeg Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke Uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine, usklađuje s pravnom stečevinom EU-a. Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi, temeljem mišljenja ministra, donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku 30 dana. Ta suglasnost može biti uskraćena ili oduzeta ako Vlada ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom te zaštite infrastrukture.

Pred zastupnicima je i rasprava o prijedlogu Zaključka povodom izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

Pratite uživo:

20:25 Zastupnik Bulj pozvao se na povredu Poslovnika.

20:20 Ministar uvjerava da nikakav dokument nije uništen. Sve kontrolne liste su na DIP-ovoj aplikaciji. Krivi referendumske inicijative koje su “potpisivale mrtve, malodobne i kontaminirale proces.”

19:55 Zastupnik Podolnjak u ime Mosta tvrdi da je “za vladu i većinu i u saboru samo mrtav referendum- dobar referendum.”

Netransparentan i mračan proces provjere potpisa rađen je s ciljem da ne smije biti dovoljno potpisa.

“Ustavni sud se proglasio nenadležnim i oprao ruke, umjesto da zaštiti ustavno pravo na referendum.”

19:40 Bačić u ime zastupnika HDZ-a Hasanbegović naziva nevjerodostojnim te ga optužuje da žali za svojom ministarskom foteljom.

Naglašava da se nisu stekli uvjeti za raspisivanje referenduma.

19:35 Zastupnik Mosta Marko Sladoljev tvrdi da ministar nije nepristran, jer je premijer Plenković izrazio stav protiv referendumske inicijative, čime je kontaminiran proces.

19:32 Ministar ponavlja da je svatko imao pravo na uvid te poziva na zaštitu osobnih podataka.

19:30 Zastupnik Bulj se referirao na ministrovu izjavu da štiti 3 milijuna i 300 građana koji nisu potpisali inicijativu te podsjetio da “birači ne mogu izaći i reći što misle o ovom pitanju, jer je referendum ukraden.”

19:25 Zastupnik Podolnjak ističe da se ministar selektivno poziva na Venecijansku komisiju, jer postupak provedbe referenduma mora provoditi nezavisno i nepristrano tijelo odvojeno od Vlade, a ne ministarstvo.

19:20 Ministar Kuščević ponovio je da je sve rađeno u skladu sa zakonima, što je i Ustavni sud utvrdio, kao i Venecijanskom komisijom. Ministar ističe da “štiti volju 3 milijuna i 300 birača koji nisu podržali inicijativu.”

18:55 Zlatko Hasanbegović u ime Kluba zastupnika Neovisnih za Hrvatsku ističe da je “saborska rasprava nastavak protureferendumskih aktivnosti nadahnuta Plenković-Kuščević prijedlogom zakona o financiranju stranaka, izborne promidžbe i referenduma kojom se dokazalo da će Vlada Andreja Plenkovića ući u povijest kao prva koja je iz političkog motiva posegnula za Bauk-Grbinovim intelektualnim vlasništvom te uputila u proceduru njihov zakonski prijedlog u vezi s referendumima.”

Plenković koristi “beskrupolozno protureferendumsku doktrinu i zloporabu moći.”, smatra Hasanbegović.

U odnosu na Kuščevićevu manipulaciju, Baukove protureferendumske zloporabe naziva “kamilicom”.

Zastupnik Hasanbegović ističe da se “među više 100 000 tisuća pogaženih potpisa nalaze i glasovi HDZ-ovih birača koji su ih doveli na položaj moći.”

Ističe da je zakonski nejasno je koja ustanova provjerava potpise, što otvara prostor manipulacijama.

Bez bilo čijeg nadzora i neovisne dodatne provjere, potpisi su proglašeni nevaljalim zbog nečitkosti.

“Može li provedba referendumske narodne volje ovisiti o grafološkim i dioptrijskim sposobnostima 14 činovnika ministarstava?”, upitao je zastupnike Hasanbegović.

Naglasio je da je tandem Plenković-Kuščević kontrolne liste uništio i prije nego je Sabor raspravio.

18:50 Zastupnik Zekanović “branite Istanbulsku konvenciju koja je neobranjiva”.

18:45 Zastupnik Mosta nezavisnih lista Slaven Dobrović naglašava da nije bilo transparentnosti u uvidu. “Referendum pokazuje demokratske slobode i volju naroda, a mi smo pokazali loše.”

18:40 Ministar Kuščević krivi inicijative koje su naknadno nakon zabrane prikupljanja, predali veći broj potpisa, nego što su prvotno naveli na konferenciji.

18:35 Zastupnik Sladoljev traži od ministra da objasni što je to nečitak potpis koji su neprihvaćeni, ministar objašnjava da se nije išlo u analizi potpisa, već točni podataci i OIB-

18:32 Nikola Grmoja ističe ni Milošević nije zabranio referendum, nego su “referendum hrvatskom narodu zabranili Lovro Kuščević, Andrej Plenković, Milorad Batinić, Milorad Pupovac, akademik Reiner, Branko Bačić, kao i svi koji će u petak glasati za ovakav zaključak Vlade.”

18:30 Na kritike ministar Kuščević odgovorio je da se “kontolne liste se nalaze u aplikaciji DIP-a smještena u APIS-u.”

Zastupnika Bulja naziva frustriranima, kao i Grmoju, jer su ih pobijedili kandidati za župane s lista HDZ-a.

18:22 Zastupnik Bulj upozorava da je i dalje nepoznato gdje su liste te da se ministar boji volje naroda.

Zastupnik Podolnjak naziva govor ministra Kuščevića “o laganju i obmanjivanju javnosti kako bi se skupili jeftini političkih poena” omalovažavanjem saborskih zastupnika. Ističe da ministar preferencijalnim glasovanjem ne bi bio uopće zastupnik i ne bi ušao u Sabor te se zato i bori protiv toga.

18:10 Ministar uprave Lovro Kuščević brani “nedvojbeno utvrđeno činjenično stanje.”

Smatra da zastupnici po pitanju referenduma lažu, jer žele doći do “političke vidljivosti.”

Ministar tvrdi da nijedan dokument nije uništen, jer kontrolne liste postoje u aplikaciji, ali ne u papirnom obliku. Moguće je napraviti uvid, a sve napade i pozivanje na kontaminacije procesa naziva “predstavom za javnost.”

18:05 Zastupnik Goran Aleksić: “Neću podržati Izvješće, smatram da ste kontaminirali demokratski proces”. Spriječili ste građane da izraze svoj stav.

18:00 Zastupnik Bulj predlaže da se raspiše referendum, jer je ministar Kušćević ukrao referendum građanima.

17:50 Željko Reiner izvještava kako nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje referenduma.

STANKA

17:35 Robert Podolnjak ponavlja da su uništene kontrolne liste.

Branko Bačić (HDZ) poručio im je da je saborski Odbor za Ustav i Poslovnik predložio da se referendumi  ne provedu, ali ne zato što ta pitanja jesu ili nisu u skladu s Ustavom već zato što je utvrđeno da inicijative nisu prikupile dovoljan broj potpisa.

“Floskula je da je nešto uništeno i spin profesora Roberta Podolnjaka, ništa nije u procesu referenduma uništeno i u Saboru postoje svi potpisi, kako oni koji su pravovaljani, tako i oni netočni, svatko dobronamjeran može provjeriti koji su potpisi nevažeći” , kazao je Bačić.

17:32 Miro Bulj na Bačićevo izlaganje uzvraća da je “udar na demokraciju, kontrolne liste su uništene, narod je prikupio 400 000 i više potpisa za referendum, ne postoji dokaz da su nevažeći.”

“I Bačić je uz Kuščevića grobar referenduma i oduzima prava vlasti narodu.”

17:30 Zastupnik Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a ističe da dovoljan broj potpisa nije prikupljen kako bi se mogao raspisati referendum.

“Ništa nije u procesu referenduma uništeno. U Saboru postoje svi potpisi, i pravovaljani kao i oni za koje je vlada utvrdila nisu pravovaljani.”

17:25 Nikola Grmoja je zatražio stanku, ističe da je zatražen uvid u kontrolne liste kojih nema. Nije dopušten uvid u potpise.

“Kuščevićevo ministarstvo uprave po Plenkovićevom nalogu miniralo je referendum”. Negirana je volja 400 000 građana, što je neprihvatljivo, zaključuje Grmoja.

17:15 Tomislav Panenić u ime Mosta naglašava smanjenje broja zaposlenih te da se ovim izmjenama i dopunama donosi “strateški loša odluku koja je rezultat Vlade Andreja Plenkovića i ministra Ćorića.”

17:10 Tomislav Žagar ističe da jedino Vlada može zaštiti hrvatske interese.

17:00 Ivan Vilibor Sinčić u ime Živog zida ističe da “2/3 zakona propisuje Europa koje nemamo pravo odbiti i zbog toga je to članstvo štetno.”

“Korupcija je odradila svoje, a nemamo prave informacije o Ini. Nepoznato je je li sisačka rafinerija gubitak ili je profitabilna.”

16:55 Davor Vlaović nije u redu da ovakav zakon ide u hitnu proceduru, već treba u 2 čitanja, jer je tema bitna. “Imat ćemo manja prava i gubimo pravo veta.”

Vlaović naglašava da iz HSS-a traže “da se ostvari ono što je premijer Plenković obećao, da Hrvatska vrati Inu u svoje ruke. Vratimo upravljačka prava Hrvatskoj.”

16:50 Zastupnik Zekanović naglašava da “sustavno gubimo industriju. Svu industrijsku proizvodnju prepustili smo strancima.”

“Hrvatska sustavno gubi suverenitet, gubi svoju poziciju, jer sve više gledamo prema Bruxellessu.”, smatra Zekanović.

Osvrnuo se i na skandalozne Tajanijeve izjave na koje je “premijer trebao reagirati suvereno i pozvati hrvatske parlamentarce, dok ne Tajani ne odstupi, premijer daje mlake izjave, nije se postavio.”

Zakon nije dobar za državu, a Ina neće više biti hrvatska tvrtka, zaključio je Zekanović.

16:45 Ministar Ćorić naglašava da važeći Zakon o privatizaciji Ine nije u skladu s europskom pravnom stečevinom što je razlog izmjena i dopuna.

Za izgradnju LNG terminala ističe da je projekt strateškog interesa.

16:30 Vlaho Orepić naglašava da HDZ i SDP imaju zajedničku odgovornost te izjavljuje “iznevjerili ste građane po pitanju Ine.”

Zapitao je zašto se insistira žurna procedura i zašto se uskraćuje oporbi rasprava o tako važnom zakonu. Krši se procedura donošenja što Orepić naziva ‘političkim huliganstvom’.

16:25 Zastupnik Ivan Lovrinović je u svojoj raspravi istaknuo da se radi o u ugrozi energetske sigurnosti Hrvatske te je pozvao zastupnike da ne podrže izmjene ovog Zakona, u suprotnom će u budućnosti odgovarati za svoj čin

16:00 SDP- ov Peđa Grbin vladajuće je podsjetio na HDZ-ovo obećanje da će vratiti Inu u vlasništvo Republike Hrvatske

15:20 SDP-ov Gordan Maras je ustvrdio da su ove izmjene prevara birača i na štetu hrvatskih gospodarskih interesa

13:35 Mostov Miro Bulj kaže kako su ove izmjene zakona smrtni list za Inu.

“Izmjene ovog zakona vam je sigurno diktirao Jozo Petrović, ovo je izdaja nacionalnih interesa”, kazao je Bulj kidajući papir na kojem je napisan zakon. Ministar Ćorić uzvratio mu je kako se interesi Hrvatske štite u najvećoj mogućoj mjeri..

13:20 “Za Božić 2016. premijer Plenković je obećao prodaju četvrtine HEP-a kako bi kupio mađarske udjele u Ini, da će proces trajati godinu dana, kao i da će se posao voditi transparentno, a Ina će biti u hrvatskom vlasništvu. Sad je prošlo već dvije godine, zašto ste od toga odustali”, pitao je Bunjac.

Za Mostova Nikolu Grmoju nije jedino božićno obećanje ono koje je premijer izigrao.

“Vi ste odlukom Vlade pristali na plan poslovanja Ine i tako zatvorili sisačku Rafineriju. Osim toga, pustili ste MOL u Petrokemiju i omogućit ćete Janafu da sisačku naftu preusmjeri u druge centre gdje će se obrađivati. To je sve dio dogovora Plenković – Orban”, kazao je Grmoja.

Tomislav Panenić podsjetio je kako je pitanje međudioničarskog ugovora sudski postupak gdje osporavamo i tvrdimo da je koruptivnim radnjama bivšeg premijera Sanadera potpisan u ime Hrvatske.

“Ako na tom bazirate pravo prvokupa, legitimirate Sanadera i njegov aneks”, kazao je Panenić uvjeren da se na taj način zakon prenosi u područje koruptivnog postupka.

13:15 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) uvjeren je kako je Vlada iskoristila EU-ovu pravnu stečevinu da obavi prljav posao.

“Ovo je najveća politička korupcijska afera, a Hrvatska će izvući velike posljedice”, poručio je Lovrinović prozivajući HDZ i SDP za upropaštavanje Ine.

“Jedino je jasno da niste pročitali ni prvi zakon niti ove izmjene, što se vidi iz Vašeg izlaganja”, kratko mu je uzvratio Ćorić.

Hrastov Hrvoje Zekanović ministra je uvjeravao kako je on zakon pročitao.

“Ključna riječ Vam je ‘pravna stečevina’, odnosno – Hrvati usvojite sve zakone koje naloži EU. U nesuglasju Vam je zaštita interesa Hrvatske i tržišna sloboda EU-a. Po članku 10 Hrvati će imati pravo prvokupa ako se Ina raspradne. Od EU-a nemamo ništa, a njihovi zakoni ne odgovaraju našoj domovini i narodu”, zaključio je Zekanović.

13:10 Ćorić “Ova vlada odlučila je preuzeti odgovornost. Izmjene zakona motivirane su jedino usklađenjem hrvatske pravne stečevine s onom EU-a, čiji je Hrvatska član, izbjegavanje tužbi pred Europskim sudom te zaštita interesa Hravtske. Ni jedan drugi motiv ne stoji doli da se zaštiti interes Hrvatske”, uvjeravao je zastupnike Ćorić.

Zakonom o privatizaciji Ine, koji je stupio na snagu 2002., utvrđen je postupak privatizacije Ine. Predloženim se mijenja članak 10 kojim je Hrvatska imala ekskluzivno pravu kontrole nad promjenama u vlasništvu, kao i prava veta na određene odluke uprave društva te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine društva po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije.

“Izmjenama se ne gubi pravo prvokupa jer je isto pravo sadržano u izmjenama međudioničarskog ugovora sklopljenog 2009.”, rekao je Ćorić

Izvor: narod.hr

Foto: Snimka zaslona