• Home
  • (VIDEO) Andreja Kotnik iz Narod odlučuje: ‘Nedopustivo je da ministar Kuščević, koji je zauzeo pristran stav o inicijativi, provjerava potpise!’

(VIDEO) Andreja Kotnik iz Narod odlučuje: ‘Nedopustivo je da ministar Kuščević, koji je zauzeo pristran stav o inicijativi, provjerava potpise!’

Iza svih volontera stoji mukotrpan rad i žrtva. Bilo je tu mnogo majki koje imaju djecu, a odvajale su svoje vrijeme za prikupljanje potpisa za referendum”, istaknula jeAndreja Kotnik, koordinatorica građanske inicijative Narod odlučuje, na tribini“Promjena izbornog sustava – preduvjet svake promjene u Hrvatskoj” održanoj 26. rujna u Novoj Gradiški na kojoj je sudjelovao i doc. dr. sc. Mato Palić s Katedre za ustavno pravo osječkog Pravnog fakulteta.

Prisutne je upoznala sa svim zahtjevima koje je potrebno ispuniti kako bi se raspisao referendum na inicijativu građana. Potrebno je prikupiti 10 posto od ukupnog broja birača, a Kotnik je upozorila kako je “čudno to što je u rujnu 2016. u registru bilo puno manje birača, nego u svibnju 2018. kada se krenulo s prikupljanjem potpisa. S obzirom na stanje u Hrvatskoj, na demografsku situaciju i iseljavanje ljudi, nelogično je da se brojke toliko razlikuju.

Podsjetila je na to da Hrvatska ima najstroži zakon što se tiče prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma jer je “u samo dva tjedna potrebno prikupiti izrazito velik broj potpisa birača, što smo mi na kraju i uspjeli. Prikupili smo i više od traženog broja potpisa, unatoč svim opstrukcijama s kojima smo se susretali.

Objasnila je korake koji su od strane organizacijskog odbora inicijative Narod odlučuje bili učinjeni u vezi organiziranja prikupljanja potpisa za referendum. Naglasila je kako su troškovi za tiskanje popisnih knjiga, majica, letaka, ali i za plaćanje zakupnina javnih površina pokriveni velikodušnim donacijama građana.

“U gradovima kao što su Rijeka, Zagreb i Osijek susretali smo se s opstrukcijama različite vrste, a bilo je i dosta slučajeva šutnje administracije od strane jedinica lokalne samouprave”, napomenula je Kotnik te posebno istaknula određene primjeregradonačelnika koji su pokušali onemogućiti demokratsko pravo građana na referendum: “Gospodin Obersnel je u Rijeci dopustio je samo jednu javnu površinu i to tek u drugom tjednu prikupljanja potpisa, dok su u Umagu i Rovinju gradonačelnici čak pozvali građane da ne daju potpis. Toliko o demokraciji!

Prisutne je upoznala i s financijskim segmentom kampanje – koliko novaca je prikupljeno donacijama te koliko su iznosili troškovi i na što se konkretno trošilo. Istaknula je kako je najveći dio troškova upravo zakup javnih površina kojeg su gradovi i općine naplaćivali.

Potom je objasnila kako je teklo prikupljanje popisnih knjiga iz svih krajeva Hrvatske nakon završetka dvotjednog roka, prebrojavanje potpisa od strane županijskih koordinatora i volontera te organizacija predaje potpisa Hrvatskom saboru, naglasivši kako su sav taj posao volonteri inicijative Narod odlučuje odradili u svega dva tjedna.

Kotnik se osvrnula na odugovlačenje i netransparentnost cijelog postupka od strane Vlade i Sabora: “Ministar Kuščević je gotovo tri mjeseca nakon predaje potpisa Saboru objavio kako će potpise provjeravati tvrtka APIS, a što se u međuvremenu događalo mi ne znamo. Ne znamo što se događalo s kutijama s popisnim knjigama, ne znamo gdje se one sada nalaze, kako će se provjeravati potpisi i tko će ih provjeravati.”

Naglasila je kako je Ministarstvo uprave tek po zahtjevu za pristup informacijama koje je uputila inicijativa Narod odlučuje objavilo tko su osobe koje čine tzv. povjerenstvo za nadzor provjere potpisa. “Povjerenstvo čini sedam osoba. Od tih sedam osoba, četvero je iz Ministarstva uprave, dvoje iz Ministarstva unutarnjih poslova, a jedna je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka. Dakle, to puno govori o tome koliko je povjerenstvo ‘nepristrano’.

Naglasila je da nije određeno koji će potpisi biti proglašeni valjanima, a koji nevaljanima. “Dakle, oni koji provjeravaju potpise mogu samovoljno odrediti što je to nevaljan potpis”, istaknula je Kotnik.

“U zahtjevu za pristup informacijama inicijativa Narod odlučuje zatražila je i uvid u ugovor između Ministarstva uprave i APIS-a te detalje javnog natječaja koji je prema ministru Kuščeviću navodno proveden, što nam je odbijeno od strane Ministarstva čime se”, navodi Kotnik, “dodatno dovodi u sumnju transparentnost ministra Kuščevića”.

Podsjetila je okupljene kako je ministar Kuščević često u javnost iznosio lažne informacije o inicijativi čime je svoju nepristranost uvelike doveo u pitanje. “Ministar koji je zauzeo stav protiv inicijative, dobio je posao provjere broja potpisa.”

“Nedavno je pomoćnik ministra Kuščevića, g. Nakić, izjavio kako su potpise davali umrli i devetomjesečne bebe. Odakle takve informacije pomoćniku ministra koji niti provjerava potpise, niti je u povjerenstvu za nadzor provjere? S druge strane, predstavnicima inicijative ne dopušta se promatranje”, napominje Kotnik ističući kako se time na cijeli postupak baca dodatna sumnja.

Izvor: narod.hr

Foto: Narod odlučuje