• Home
  • (VIDEO) Davorka Budimir: „Referendum nije skup, najskuplje za hrvatsko društvo je ako nema nikakvih pomaka naprijed“

(VIDEO) Davorka Budimir: „Referendum nije skup, najskuplje za hrvatsko društvo je ako nema nikakvih pomaka naprijed“

Nakon što je u nedjelju završilo prikupljanje potpisa GI “Narod odlučuje” za promjenu izbornog sustava, o ovoj temi u HRT-ovom Studiju 4 na HRT-u govorila je gošća dr. Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

> (VIDEO) Narod odlučuje: ‘Nema službenog broja potpisa, objava rezultata za par dana’

Dr. Budimir rekla je kako je hrvatskom društvu u ovom trenutku potreban novi politički sustav te je istknula kod aktualne inicijative nije riječ samo o nekoj jednokratnoj promjeni kao što je zamjena jednih političkih aktera drugima, već da je pokrenut razgovor o stvaranju jednog novog sustava, do kojega će sigurno morati doći “jer se kao društvo moramo razvijati na jedan drugačiji način”.

“Velik broj potpisa govorit će o velikom nezadovoljstvu građana sadašnjim stanjem”

“Što je broj potpisa veći, to govori o velikom nezadovoljstvu građana sadašnjim trenutkom funkcioniranja političkog sustava u Hrvatskoj.“ – istaknula je Budimir, ističući da će se, čak i ako nije prikupljen dovoljan broj potpisa, neke promjene morati dogoditi.

> (FOTO) Narod odlučuje: ‘Građani potpisivali do ponoći! Hvala svim volonterima!’

Odgovarala je na pitanje o napadima i preprekama za realizaciju Inicijative te o optužbama za neustavnost.

Ustavni sud je taj koji treba dati pravoijek. Moratorij na sadašnje inicijative ili ad hoc promjene nisu dobre za društvo” – rekla je Budimir ističući kako, nakon što se ustvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa, isključivo Ustavni sud ima pravo suditi o ustavnosti.

> (VIDEO) SKAC – Narod odlučuje: ‘”Nemoj sine nikud ići…”, za to se i borimo do samog kraja!’

Vezano uz pitanje zastupnika nacionalnih manjina, dr. Budimir je istaknula kako su nacionalne manjine bogatstvo Hrvatske, ali da je problematičan način izbora, odnosno politička predstavljenost nacionalnih manjina.

O modelu na koji ih treba uključiti u politički sustav – treba razgovarati. To je ono što nam u ovom trenutku nedostaje- suočiti argumente i razgovarati- i s nacionalnim manjinama- i pogledati iskustvo drugih država- da bi nam svima sutra bilo bolje” – istaknula je dr. Budimir.

U nastavku prenosimo još neke dijelove razgovora.

“I ako nije prikupljen dovoljan broj potpisa- neke promjene su se već dogodile”

Tko se najviše boji referenduma? U cijeloj priči čini se da građani u Hrvatskoj nisu zreli za ovakav vid demokracije – neki će reći da je preskupo za naše društvo…

Mi ne znamo koliko je to skupo ili ne. Najskuplje za hrvatsko društvo je ako nemamo pomaka i ako se mi kao građani osjećamo prevarenima. Mi smo početkom 90-ih, kada smo izašli na prve slobodne izbore, dali povjerenje političkoj eliti da će raditi u interesu svakog građanina i cijelog društva. Kako vrijeme ide, imamo problem s time da im jednostavno više unaprijed ne vjerujemo.

Straha od bilo kakvih inicijativa , mislim da ne bi trebalo biti. Ako se i ne skupi dovoljan broj potpisa, promjene su se već dogodile u smislu da će svi politički akteri, a pogotovo oni koji imaju moć za donošenje obvezujućih političkih odluka morati dogovoriti o načinu funkcioniranja političkog sustava.

Treba mijenjati sustav na način da se smanjuju koruptivne radnje i da mi kao društvo počnemo živjeti bolje i poštenije.

Smatrate da je referendum najkraći put?

Referendum nije najkraći put. Ali u ovom trenutku postoji konsenzus političkih aktera koji imaju moć donošenja odluka- da im ovakvo stanje odgovara. Ovakvo stanje ne odgovara više hrvatskom društvu. Ono je možda bilo dobro u nekom tranzicijskom razdoblju, ali sada moramo postići novi dogovor oko uređenja sustava koji će odgovarati građanima Hrvatske.