• Home
  • (VIDEO) Dr. Kanački iz Narod odlučuje: ‘Vladina odluka zapravo je pokušaj izigravanja građanske inicijative- nije navedeno na koji će se način i u kojem roku prebrojavati potpisi’

(VIDEO) Dr. Kanački iz Narod odlučuje: ‘Vladina odluka zapravo je pokušaj izigravanja građanske inicijative- nije navedeno na koji će se način i u kojem roku prebrojavati potpisi’

Vlada je tek na današnjoj sjednici donijela odluku o provjeri predanih potpisa za referendum građanske inicijative Narod odlučuje, a tim povodom dr. Natalija Kanački iz inicijative gostovala je na televiziji Z1.

Istaknula kako inicijativa upozoravala europske institucija na opstrukcije koje su dolazile iz Vlade.

„Mi kontinuirano upozoravamo i domaću i europsku javnost i europske institucije da se radi o namjernom kršenju preporuka Venecijanske komisije i odugovlačenju brojanja potpisa koje smo dostavili u roku od oko 2 tjedna“ – kazala je dr. Kanački i nastavila:

„Ja bih ovdje htjela nadodati da smo za ovu odluku Vlade čekali mjesec dana, što je zaista dugo, iako ta odluka zapravo ne donosi ništa novo. Osim toga postoje mnoge netransparentnosti i nejasnoće jer je Ministarstvo uprave dobilo zadatak da koordinira proces, a nije rečeno tko će prebrojavati potpise. Dakle, Ministarstvo to može povjeriti nekoj agenciji, privatnoj firmi, lokalnom ogranku neke stranke… Dakle, to još uvijek nije jasno.“

Vladino „bacanje prašine u oči“

„Ono što je posebno razočaravajuće jest da, iako je ministar Kuščević medijima najavio da će se dati zakonski rok od 90 dana za prebrojavanje potpisa, u ovoj odluci nije propisan nikakav rok u kojem bi se potpisi trebali prebrojati, što opet daje mjesta manipulacijama i netransparentnostima“ – istaknula je dr. Kanački.

„I na kraju Vlada nije rekla na koji način će se potpisi uopće prebrojavati, a što je bilo navedeno u svim odlukama prethodnih vlada što se tiče rreferenduma: o braku, autocestama itd. U tim je slučajevima vlada u odlukama najavila da će biti uzet statistički uzorak. Mi u ovoj odluci nemamo naznačeno na koji način će Vlada to napraviti i u kojem roku“, upozorila je dr. Kanački.

Ustvrdila je kako je Vladina odluka „ljetno bacanje prašine u oči, odugovlačenje i izigravanje ovog narodnog pokreta.“

Osvrnula se i na to da nije uvažen zahtjev inicijative da potpise provjerava Državno izborno povjerenstvo.

„Preporuke o dobroj referendumskoj praksi na razini Europske unije jasno kažu da bi se državna tijela i službenici trebali suzdržavati od komentiranja ovakvih inicijativa. Kod nas je, naprotiv bila jedna neviđena hajka te su se čule neprilične i klevetničke izjave od ministra Kuščevića i premijera Plenkovića. Zbog toga smatramo da ova Vlada ne bi trebala brojiti potpise nego da bi to trebalo učiniti nepristrano tijelo, Državno izborno povjerenstvo koje može to vrlo učinkovito i brzo provjeriti.“ – kazala je.

„Tražit ćemo da nam se dozvoli da imamo promatrače prilikom prebrojavanja potpisa“

„Mi smo u dva tjedna prebrojali potpise, imamo dovoljan broj potpisa i ne vidimo nikakvog razloga zašto bi ti potpisi mogli biti odbačeni“ – kazala je odgovarajući na pitanje hoće li spotpisi dobiti zeleno svjetlo.
„Zatražit ćemo od Vlade da nam odobri promatrače, što je u skladu sa svim europskim standardima i normama, pa ćemo se kao cijela Inicijativa angažirati oko toga.“ – dodala je.

Na pitanje hoće li referenduma biti kazala je:

„Referenduma mora biti. Problematičan je ovaj rok za prebrojavanje potpisa, koji se može odugovlačiti u nedogled, no, kad se potpisi prebroje i kad se utvrdi da ih ima dovoljno, onda postoji propisan rok da se unutar 30 dana mora raspisati referendum.“

„Ovaj referendum ne bi trebao boljeti nikoga. Ovo je referendum za bolji izborni sustav“ – rekla je komentirajući kako su se HDZ-ovi, SDP-ovi i zastupnici manjina usprotivili referenudmu.

Dodala je i kako ne postoji sustav u državama Europske unije da nacionalne manjine odlučuju o sastavljanju vlade i proračunu. Smatramo da Hrvatska treba napredovati u izgradnji demokratskog sustava. “Vrijeme je da stanemo na kraj političkoj trgovini koja se vidljivo događa pred našim očima već godinama, a ovo je jedan od koraka koji bi doprinio tome da se politička trgovina na najvišim razinama ublaži.“ – poručila je.

Voditelja je zanimalo i koje su političke stranke podržale ovu inicijativu.

„Nije ih bilo puno. Ovu inicijativu podržao je MostŽivi zid i Neovisni za Hrvatsku.“ – rekla dr. Kanački.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona