• Home
  • (VIDEO) Dr. Kanački: ‘Nastavljamo borbu za referendum – Vlada je prihvatila izvješće APIS-a, ali saborski zastupnici imaju moć ne usvojiti ga’

(VIDEO) Dr. Kanački: ‘Nastavljamo borbu za referendum – Vlada je prihvatila izvješće APIS-a, ali saborski zastupnici imaju moć ne usvojiti ga’

Treba li nam izmjena izbornog zakonodavstva? Zašto se predlaže talijanski i grčki model prema kojem se relativnom pobjedniku dodaje nekoliko desetaka mandata? Kako zaustaviti stampedo stranačkih prebjega? Jesu li oni legitimni ili se radi o političkoj korupciji? Kakva je uopće razina rasprave u sabornici?

Na ta i brojna druga pitanja u Otvorenom na HRT-u su odgovore pokušali dati gosti: predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, dr. Natalija Kanački iz Građanske inicijativa “Narod odlučuje”, saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak i Robert Jankovics, predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika.

No za početak su komentirali današnje incidente u sabornici.

>(VIDEO) Pogledajte kako je Plenković izgubio živce i krenuo na Grmoju: ‘Nedopustivo je da netko govori da radimo za interese Srbije’

Bačić tvrdi da su optužbe Nikole Grmoje za veleizdaju premijera Andreja Plenkovića kap je koja je prelila čašu.

“Premijer je rekao da nije imao namjeru nikakvog fizičkog obračuna. Kako u životu tako i u politici postoje granice do kojih možete nekoga vrijeđati, do kojih možete nekoga klevetati. Optužba da predsjednik i potpredsjednica Vlade rade u interesu druge države, u ovom slučaju Srbije, optužiti ih za veleizdaju kap je koja je prelila čašu i ja sam zadovoljan kako je reagirao premijer Planković”, smatra Bačić.

Mostov zastupnik Robert Podolnjak kaže kako je činjenica da kolega Grmoja opetovano upozorava kako sama Vlada ne poštuje odluku koja je na snazi o osnivanju povjerenstva koje bi pratilo mjerila koje mora ispuniti Republika Srbija u Poglavljima 23 i 24.

“Kada vi uvijek skrećete pozornost predsjedniku Vlade i ministrici vanjskih poslova da ne poštuju odluku po kojoj moraju djelovati u nizu važnih pitanja i kada ima nakon toga kažete da ne štite interese Republike Hrvatske, ne poštujući odluku koju je donijela još Vlada premijera Oreškovića, to jeste objektivna kritika. Radi se o vrlo važnoj odluci, u povjerenstvu nisu samo članovi vlade, već savjetnici predsjednice, državni odvjetnici, ravnatelj ureda za nacionalnu sigurnost”, ističe Podolnjak.

“Svi oni koji su danas u Saboru izgubili malo živce biti će podložni ocjeni svojih birača. Ja do sada nisam imao poriv da s malo bržim korakom i oštrim pogledom hodam po parlamentu”, kazao je SDP-ov Arsen Bauk te dodao “Ako je gospodin Plenković imao želju udariti gospodina Grmoju moram reći da mi je žao to nije napravio. Ne zbog gospodina Grmoje, već jer bi to bio incident prve vrste. Pogled prema Grmoji mu je bio takav da se ne bih okladio u to da ga ne bi udario.”

Nakon toga, emisija se vratila na glavnu temu, najavu izmjena izbornog zakona.

“To su modeli izbornog inžinjeringa koji postoje još samo u Grčkoj na idućim izborima, relativno najjača stranka dobiva dodatnih 50 od ukupno 300 koliko ih oni imaju. To neki put može biti dovoljno za većinu, a neki put i ne mora. U Italiji su taj model ugradili u jedan od brojnih zakona koji mijenjaju svake dvije do tri godine pa i kraće, međutim dio tog modela ukinuo je Ustavni sud. Zato jer je model išao u tom smjeru da nagradi relativno najjaču koaliciju na izborima i da joj dodijeli 55% ukupnih mandata.

To su modeli koji su ukinuti u Italiji i Grčkoj i on je nama na ovim prostorima prepoznatljiv od 31. kada se taj model primjenjivao za vrijeme diktature kralja Aleksandra i on je vrlo jednostavan. Ako neka stranka ima 25-30 posto glasova, zakonom će propisati da umjetnim načinom, bonusom dobije dodatak da sama ima parlamentarnu većinu. Ako imate kao HDZ 30 posto što nije dovoljno za samostalnu većinu, onda zakonski propišete da automatski dobivate 80 mandata, što bi HDZ najviše volio”, kazao je Podolnjak.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je rekao kako niti na jednom stranačkom tijelu nikada o tome nije bilo govora.

“Premijer je samo u kontekstu nestabilnosti Vlade i prebjega u Saboru rekao kako neke druge države poput Grčke i Italije u ovakvim situacijama, kako bi spriječili prelaske iz stranke u stranku, benefitom nagrađuju relativnog izbornog pobjednika koji onda dobije određeni broj mandata kako bi mogao formirati stabilnu vladu”, kazao je Bačić.

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika Robert Jankovics kaže da je njihov klub uveo jednu novinu u hrvatskoj politici jer se oni dogovaraju oko svake odluke i mišljenje svih članova je bitno.

“Vjerujem da je to glavni razlog zašto zastupnici drugih stranaka prelaze u naš klub”, smatra Jankovics. Rekao je da im ulazak u Vladu trenutačno nije ambicija. “Smatramo da vlada radi dobar posao i da treba izbjeći turbulencije”.

“U ovom trenutku nam se čini da ovaj Sabor uopće ne odražava sliku onoga za što su birači glasali. Tu smo imali toliko političke trgovine, o korupciji neću govoriti jer to je za neka druga državna tijela, ali ću vam reći da iz perspektive nas običnih ljudi ovo izgleda kao pogodovanje, politička trgovina, vidimo veliku nekontroliranost dijela saborskih zastupnika, nema gospode, nema argumenata, na pitanja saborskih zastupnika se ne odgovara. Sve je to u skladu nekakvih zakona koji vi sami propišete, izmislite ih punih rupa kao i u slučaju zakona o referendumu i na kraju nama to ne izgleda nikako”, kazala je dr. Kanački i nastavila.

Pitanje je da li će biti izborni zakon u novoj godini ili ne, a podsjetila bih da već sada imamo krađu D’Hondtovom metodom. Godine 2011. 25 posto od birača koji su glasali za stranke koje nisu prešle izborni prag, podijeljeno je proporcionalno preostalim strankama. To je model koji postoji u svijetu, samo ne uz visoki inženjering što se tiče prekrajanja izbornih jedinica , da glasovi nisu ujednačeni, uz cenzus od 5 posto.

Danas smo pred Saborom htjeli upozoriti da Građanska inicijativa Narod odlučuje nastavlja svoju borbu da se referendum raspiše. U ovom trenutku, uz sve prevare, negativne kritike, podmetanja, laži, nepravilnosti u brojanju potpisa, htjeli smo saborski zastupnicima poručiti da je moć u njihovim rukama zato što njih biraju birači, a ne vladu. Iako je Vlada prihvatila izvješće APIS-a koje takvog karaktera da se 40.000 građana koji su dali potpis proglašeno nepismenim, zastupnici mogu dati svoju procjenu i ne usvojiti Vladino izvješće.

Podsjećamo da tražimo smanjenje broja zastupnika na maksimalno 120, da se uvede dopisno i/li elektroničko glasovanje, želimo ujednačenost glasova, tri preferencijska glasa ali bez cenzusa, zato što je cenzus od 10% neprimjereno visok i opet pogoduje vrlo malom broju saborskih zastupnika te prekrajanje izbornih jedinica jer nisu u skladu s odlukom Ustavnog suda 2011. godine”, istaknula je dr. Kanački.

“2011. je Ustavni sud ustvrdio da postoji velika razlika birača po izbornim jedinicama, a nakon toga je još jednom odlučivao o Zakonu o izbornim jedinicama ali ga nije ukinuo jer je ocijenio da odstupanja nisu takva da bi to zahtijevalo njegovo ukidanje”, kaže Arsen Bauk. “Ja smatram da postoji još jedan problem s brojem birača po izbornim jedinicama jer se do samog dana izbora ne zna koliko birača ima u svakoj izbornoj jedinici jer se pripadnici nacionalnih manjina na sam dan izbora mogu odlučiti u kojoj će izbornoj jedinici glasovati, ustvrdio je. Kaže kako je mala šansa da se tzv. grčki i talijanski model usvoji u Hrvatskom saboru.”

“Što se manjinskih zastupnika po izbornom zakonu tiče, u Sloveniji ih ima dva, a u cijeloj Europi ukupno samo osam. I države koje imaju po 30% zastupljenosti manjina u samo pučanstvu nemaju predstavnike nacionalnih manjina. Polazeći od toga da su EU manjinama zajamčena sva vjerska, kulturna i sva ostala prava, pitanje je što je uloga saborskih zastupnika koji se na posebnoj listi”, zaključuje dr. Kanački.

Reproduktor videozapisa

Izvor: narod.hr/hrt

Foto: snimka zaslona