• Home
  • (VIDEO) GI Narod odlučuje o opstrukciji referenduma u Zagrebu: ‘Građanima se ograničava njihovo pravo na izjašnjavanje’

(VIDEO) GI Narod odlučuje o opstrukciji referenduma u Zagrebu: ‘Građanima se ograničava njihovo pravo na izjašnjavanje’

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je u 10 sati ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba konferenciju u vezi zahtjeva Grada Zagreba da se za svako mjesto izjašnjavanja birača za razdoblje od dva tjedna plati 1500 kuna.

Pogledajte konferenciju u nastavku:

“Zakon o referendumu u RH je jedan od najstrožih u svijetu jer traži da se u jako kratkom vremenu prikupi jako puno potpisa. U dva tjedna potrebno je prikupiti oko 380 tisuća potpisa. Taj isti zakon nalaže da se potpisi prikupljaju na javnim mjestima. Barijere koje nam se postavljaju je da se u velikom broju gradova, pogotovo u Gradu Zagrebu, od nas očekuje da se plaćaju pristojbe za javna mjesta. Gradu Zagrebu bi za 317 mjesta tako morali platiti oko pola milijuna kuna za javna mjesta prikupljanja potpisa. Okupili smo se kako bi građani znali da se njihovo pravo da se izjasne po pitanju referenduma ograničava i opstruira. Neprihvatljivo je da nas se na taj način izjednačava s političkim strankama”, rekao je Zvonimir Troskot, glavni koordinator GI Narod odlučuje.

Izvor: narod.hr