• Home
  • (VIDEO) GI Narod odlučuje o zaštiti ustavnih prava hrvatskih građana: ‘Neprihvatljivo je da predsjednik Ustavnog suda Šeparović iznosi stav koji je suprotan odluci USUD-a’

(VIDEO) GI Narod odlučuje o zaštiti ustavnih prava hrvatskih građana: ‘Neprihvatljivo je da predsjednik Ustavnog suda Šeparović iznosi stav koji je suprotan odluci USUD-a’

Građanska inicijativa Narod odlučuje danas je održala konferenciju za medije ispred zgrade Ustavnog suda.

Središnja tema bila je postupak predsjednika Ustavnog suda i zaštite ustavnih prava hrvatskih građana.

„Želimo vas izvijestiti kako su izjave za medije koje je posljednjih dana davao predsjednik Ustavnog suda gospodin Miroslav Šeparović u suprotnosti s sa stajalištem samog Ustavnog suda. Gospodin Šeparović je tvrdio kako Hrvatski sabor ne mora zatražiti da Ustavni sud utvrdi jesu ili nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, već može isključivo sam donijeti odluku da se ne raspiše referendum”, kazao je Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje.

“To je suprotno stajalištu Ustavnog suda koji je 2014. donio rješenje za koje sam gospodin Šeparović glasovao, a koje je u jednom dijelu glasi ovako: ‘Hrvatski sabor nije ovlašten donijeti odluku kojom bi se odlučilo da državni referendum neće biti raspisan a da prije toga USUD o tim pitanjima nije donio odgovarajuću odluku na temelju čl. 95. Ustavnog zakona. Isto pravilo važi i kad je riječ o nepostojanju pretpostavki za raspisivanje državnog referenduma.’ Drugim riječima Hrvatski sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum već mora sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu zahtijevati da USUD utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke, je li prikupljeno 10 posto potpisa i drugi uvjeti koji su potrebni, a to stoji i u izdvojenom mišljenju gospodina Šumanovića. Neprihvatljivo je da predsjednik Ustavnog suda, gospodin Šeparović iznosi stav koji je suprotan odluci USUD-a”, ističe Mlinarić.

„Zapravo je to posebno neprihvatljivo u situaciji kad izvršna vlast osporava raspisivanje referenduma kojeg je zatražilo 10 posto više od potrebnog broja birača, takvo postupanje gospodina Šeparovića pokazuje da kada je politička vlast u problemima, predsjednik USUD-a će ići čak toliko daleko da pogrješno, odnosno netočno tumači praksu Ustavnog suda.”, zaključio je Luka Mlinarić.

„GI Narod odlučuje obratila se USUD-u čak tri puta. Tužbom, 3. listopada 2018. te dvjema nadopunama sukladno razvoju događaja. Prva nadopuna bila je 30. listopada u vezi zaključka Vlade o tome kako nema dovoljno važećih potpisa, a druga 19. prosinca u vezi toga da Vlada ne dopušta stvarnu provjeru navodno nevažećih potpisa. USUD u nečemu što je toliko bitno nije reagirao pravovremeno. Odluku je donio tek 18. prosinca, a objavio tek mjesec dana kasnije.”, upozorio je Tvrtko Krpina koordinator GI Narod odlučuje.

„Podsjećam na situaciju kad je USUD u srpnju 2012. ukinuo 43 odredbe Zakona o kaznenom postupku iz 2008. godine. Četiri godine su se kazneni postupci vodili protuustavno. Kasno reagiranje USUD-a ne odgovara ozbiljnosti i težini situacije u kojoj se radi o kršenju izražene volje i ustavnog prava više od 405 tisuća građana koji su dali potpis za raspisivanje referenduma od izvršne vlasti. I to drugi put u zadnje 4 godine. Neki od sudaca koji sad sjede u Ustavnom sudu, tamo su sjedili i 2014. godine kada su utvrdili tezu ministra Bauka da u Hrvatskoj imamo 4,1milijun birača, a već su se nakon dva i pol tjedna na predsjedničkim izborima mogli uvjeriti da ih ima 3,79 milijuna. Potrebno je naglasiti da je USUD ignorirao većinu naše tužbe a drugu nadopunu od 19. prosinca uopće nije uzeo u obzir iako su u toj nadopuni jasno navedene činjenice u kojima tvrdimo da nije omogućena stvarna provjera potpisa koje je Vlada proglasila nevažećima čime je prekršeno pravo građana na referendum.”, naglasio je Krpina.

„I sam USUD u svom rješenju navodi da bi: ‘Odluka izvršne vlasti o neispravnosti potpisa koja zainteresiranim strankama ne bi omogućila uvid, odnosno provjerljivost rezultata provjere potpisa, predstavljala ograničenje ustavnog jamstva na neposredno odlučivanje građana putem referenduma’. Kako je onda moguće da USUD izostavi navode kojima mi upravo to potvrđujemo i dokazujemo za što sam USUD tvrdi da znači kršenje prava građana na referendum”, zaključio je Tvrtko Krpina.

„Nalazimo se u situaciji gdje u stvari za građane ne postoji nikakva sudbena zaštita koja bi zaštitila pravo građana na referendum. To je ustavno pravo građana. Nalazimo se u situaciji gdje USUD ignorira ključne dokaze, ključne dijelove naše tužbe i imamo situaciju kad predsjednik USUD-a gospodin Šeparović suprotno odlukama USUD-a donosi suprotna stajališta koja su već dokazana. Nalazimo se u situaciji gdje ne vidimo funkcioniranje pravne države i gdje je ozbiljno narušen autoritet samog Ustavnog suda”, upozorila je dr. Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

Konferenciju u cijelosti i pitanja novinara pogledajte u videu:

>(VIDEO) Predsjednik Ustavnog suda kao Plenkovićev PR: ‘Vlada je njima omogućila uvid u potpise, a oni su to odbili postavljajući svoje uvjete’

Povod je odluka koju je u ponedjeljak donio Ustavni sud u kojoj je odbacio tužbe inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, proglasivši se nenadležnim te utvrdio kako je sve obavljeno u skladu sa pravima demokratske procedure. U inicijativama tvrde kako se sud uopće nije bavio nepravilnostima u postupku nadzora potpisa, nego se sakrio iza rupa u zakonu.

Vlada je njima omogućila uvid u neispravne potpise, a oni su to odbili postavljajući svoje uvjete. Nema postavljanja uvjeta.”, rezolutan je bio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirajući odluku suda.

Podsjetimo, Vladino Povjerenstvo za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa, koje je prikupila GI Narod odlučuje, preko 40 tisuća prikupljenih potpisa za svako pojedino pitanje proglasilo je nevažećima. Pri tome nije udovoljilo zahtjevu Inicijative da provjeri potpisa prisustvuju i njihovi promatrači.

Inicijativa je zatim uputila tužbu Ustavnom sudu od kojega je zatražila da omogući ustavno pravo građana na referendum.

> (FOTO) Luka Mlinarić (GI Narod odlučuje): ‘Ukoliko USUD ne bude jamac zaštite demokratskih prava treba se upitati kakva je ovo država’

>(FOTO) Kako je Plenkovićeva Vlada 2018. ignorirala volju građana i ukrala referendum Narod odlučuje

GI Narod odlučuje napominje kako isti oni koji se protive referendumu (premijer Plenković i ministar Kuščević), odlučuju hoće li se referendum održati.

Ministarstvo uprave je organiziralo pregled i brojanje potpisa, isto tijelo je odredilo proizvoljne kriterije za priznavanje potpisa valjanim, reklo da nema dovoljno valjanih potpisa, nije dozvolilo promatrače i isto tijelo sada ne dozvoljava građanskoj inicijativi provjeru.

Inicijativa je upozoravala cijelo vrijeme na kršenje Ustava, zakona, demokratskih načela i preporuka Venecijanske komisije od strane Vlade u postupku provjere broja i vjerodostojnosti potpisa, čime je narušeno funkcioniranje pravne države, ali i opstrukcije koje su se događale još za vrijeme prikupljanja potpisa.

Izvor: narod.hr

Foto: Snimka zaslona