• Home
  • (VIDEO) Jandroković o GI Narod odlučuje: „Ako su potpisi vjerodostojni, idemo prema referendumu“

(VIDEO) Jandroković o GI Narod odlučuje: „Ako su potpisi vjerodostojni, idemo prema referendumu“

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je rekao da predstoji održavanje referenduma o izmjeni izbornog sustava ako je Građanska inicijativa “Narod odlučuje”, kako tvrdi, prikupila dovoljan broj vjerodostojnih potpisa za raspisivanje referenduma.

Nakon što je ta inicijativa objavila u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma, Jandroković je pojasnio da slijedi procedura provjere vjerodostojnosti i broja potpisa.

Bilo je potrebno skupiti najmanje 10 posto od ukupnog broja birača, odnosno 374.740 potpisa.

„Što se tiče procedure, ona je poznata: nakon što potpisi dođu u Sabor, mi ćemo ih proslijediti u Vladu i nakon toga će Vlada zadužiti Ministarstvo uprave da provjeri vjerodostojnost potpisa. Ako se utvrdi da postoji dovoljan broj potpisa, onda ćemo najvjerojatnije u smjeru referenduma“,  rekao je novinarima predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković na Mirogoju, gdje gdje je u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskog sabora, položio vijence na spomenik Zida boli, spomenik poginulim hrvatskim braniteljima te na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 

Odbacio je tvrdnje da HDZ sa SDP-om dogovara promjenu referendumskog Zakona.

„Ne, ne razgovaramo o tome. Radi se očito o pokušajima kolega iz SDP-a da malo zamute vodu. Nisu vođeni nikakvi razgovori, ni službeni, ni neslužbeni. Ono što je naš stav: mi razgovarati možemo, ali ćemo sasvim sigurno tražiti nefiksnu kvotu za glasače izvan Hrvatske i dopisno glasovanje.“, tvrdi Jandroković.

Nije odgovorio hoće li tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja, rekavši da najprije treba provjeriti vjerodostojnost prikupljenih potpisa.

Ministar uprave, Lovro Kuščević je ustvrdio kako je “škakljivo na referendumu odlučivati o ljudskim pravima, manjinskim pravima, o međunarodnim obvezama.

“Utvrdit će se u proceduri je li skupljeno dovoljno potpisa”, rekao je Kuščević ispred zgrade Vlade.

Što se tiče ustavnosti referendumskih pitanja Kuščević je rekao da će se čekati odluku Hrvatskog sabora o tome hoće li uputiti Ustavnom sudu sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” objavila je u utorak na Facebooku da je sakupila dovoljno potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava.

“Narod je odlučio: Imamo referendum”, stoji na Facebook-stranici te inicijative koja nije pojasnila koliko je potpisa sakupljeno.

Skupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava počelo je 13. svibnja, a završeno je u nedjelju.

Izvor: narod.hr/hina